Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det senaste decenniet har över 50 000 flyktingar tagit sig till Israel. Många har inte kunnat få något arbetstillstånd och lever dessutom i rädsla för att gripas av myndigheterna. För ett par veckor sedan strejkade flyktingar på grund av utdragna asylprocesser. Av 1800 personer som sökt asyl har ingen blivit godkänd. Det har varit demonstrationer den senaste tiden för att sätta press på israeliska myndigheter att låta dem stanna.På onsdagen demonstrerade hundratals i Tel Aviv, många med tejp över munnen, som en markering mot att myndigheterna inte lyssnar på deras argument. De protesterade också mot öppnandet av ett nytt förvaringscenter. Samtidigt pågick stödmanifestationer utanför israeliska ambassader i tolv huvudstäder, bland dessa Washington, Paris och London, rapporterar The Guardian.

"Vi lämnade vårt land och våra älskade familjer på grund av hot, förföljelse och folkmord", säger Filmon Rezene till The Guardian. Han har flytt från ett eritreanskt fängelse som han sattes i efter att han kritiserat militärens position i landet. Han uppger att han riskerar dödsstraff om han skickas tillbaka.

För tre år sedan blev han insmugglad i Israel.

"Vi kräver att FN:s människorättskommission och det internationella samfundet ingriper för att stoppa Israel från att gripa asylsökande på gatan och försäkrar en transparent och rättvis asylprövning av våra flyktingskäl", fortsätter Rezene.

Retoriken har varit hård från flera framträdande politiker i Israel. Flyktingar har bland annat kallats för "infiltratörer" av premiärminister Benjamin Netanyahu.

2012 sade Miri Regev som sitter i Knesset och företräder regeringspartiet Likud:

– Sudaneser är en cancer i vår kropp.

Hon bad senare om ursäkt för uttalandet, men inte till sudaneserna.

– Jag ber om ursäkt och menade verkligen inte att såra människor som överlevt Förintelsen eller cancerpatienter.

Netanyahu beskrev nyligen demonstranterna som kriminella.

– De är inga flyktingar, utan människor som bryter mot lagen och vi kommer att hantera dem med alla lagliga medel, rapporter The Guardian.

Daniel Solomon, juridisk rådgivare till Migrationsverket menar att demonstranterna till största delen utgörs av "ekonomiska flyktingar".

– Israel har aldrig sett sig självt som öppet för invandring på en bred skala, sade han, enligt the The Guardian. Solomon sa även att ingen kommer att tvingas från landet, men att papperslösa som varit i landet en längre tid kan hänvisas till förvaringscenter ute i öknen i upp till ett år. Solomon hänvisar till en lag som trädde i kraft 2012. Han hänvisade även till att 2500 flyktingar varav 2000 eritreaner och sudaneser "självmant lämnat Israel" efter att de fått ekonomiskt stöd. Solomon meddelade också att Israel är nära ett avtal med ett tredje land i Afrika som accepterat att ta emot flyktingar.

Amnesty skriver i ett uttalande att de flesta asylsökande i Israel kommer från Eritrea eller Sudan och att det i dessa länder förekommer grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna i form av politisk och religiös förföljelse, försvinnanden och tortyr. Amnesty understryker att många flyktingar från Sudan flytt förföljelse och massmord i Darfurregionen.

Amnesty kritiserar Israels asylprocess som människorättsorganisationen menar saknar transparens och inte ger en rättvis prövning. Själva asylprövningen får dessutom kritik för att vara ineffektiv och inte garantera de asylsökandes säkerhet.