Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ataka fick 7,3 procent i söndagens val. Det visar det slutliga valresultatet, som presenterades på onsdagen. Trots att partiet tappat omkring två procentenheter från förra valet har de lyckats få en vågmästarroll i det nya parlamentariska läget. Siderov har flera gånger kraftfullt avvisat samarbete med valets vinnare, mitten-högerpartiet GERB, som fick 30,5 procent. Istället har han öppnat för att stödja en expertregering, enligt Reuters. En sådan idé stöds också av socialisterna, som kom tvåa i valet med 26,6 procent.

Socialistpartiets talesperson Kornelia Ninova annonserade sade i en tv-intervju på tisdagen att socialisterna och Ataka "hittat en gemensam mark att stå på", skriver Sofia Globe.

Det bulgariska valet blev på många sätt en mardröm för de inblandade partierna, då inget parti lyckades nå en betryggande majoritet. Valdeltagandet var dessutom det lägsta sedan kommunismens fall i Bulgarien, endast 51 procent.

Det har spekulerats om att nyval kan bli aktuellt så tidigt som i år, ett alternativ som landets president Rosen Plevneliev nu avvisar. På onsdagseftermiddagen sade han att han nu skulle inleda koalitionsförhandlingar.

– Bulgarien behöver inte ett nyval nu. Det skulle skrämma bort investerare, sade han till Reuters.

Ataka har suttit i det bulgariska parlamentet sedan 2005, men har försvagats de senaste åren på grund av splittringar och skandaler. Så sent som vid årsskiftet bedömdes partiet vara uträknade från den bulgariska politiken; Siderov stöddes enbart av en procent av den bulgariska befolkningen. Sedan tvingades den GERB-ledda regeringen att avgå till följd av de stora protester som drabbade landet i februari. Landets befolkning, som är det fattigaste i Europa, protesterade mot kraftigt höjda elräkningar, ett tillfälle som Siderov inte var sen att utnyttja. Han krävde att landet frigjorde sig från internationella bolag som tagit kontroll över landets elbolag och att Bulgarien "befriade sig från kolonialstyret". Han gick till och med så långt att han hotade med gerillakrig mot de politiker som var ansvariga för landets tidigare avregleringar.

Ataka beskriver sig självt som "varken höger eller vänster, bara bulgariskt". Partiet har gjort sig känt för sin hårda främlingsfientliga framtoning, mot framförallt landets stora muslimska och romska minoriteter. Siderov har bland annat uppmanat till en utplåning av romska boplatser.

Inför valet har partiet också lovat att "stoppa Bulgarien från att bli ett muslimskt land". Partiet vill bland annat förbjuda moskéer, ett kontroversiellt förslag i ett land med en muslimsk minoritet på omkring åtta procent. I maj 2011 var Ataka inblandade i ett stort bråk utanför Sofias största moské. Många personer skadades, däribland flera poliser.

Ämnen i artikeln