Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 44-årig handläggare på Migrationsverket åtalas tillsammans med två medhjälpare för att ha sålt svenska medborgarskap till kriminella. Han åtalas för grovt tjänstefel och mutbrott. Det är första gången ett sådant åtal väcks i Sverige.

Det var under 2001 som Migrationsverket fattade misstankar mot 44-åringen sedan en utländsk medborgare fått svenskt medborgarskap trots att han hade dömts för brott. Under utredningen riktades misstankarna mot 44-åringen och en äldre beslutsfattare som sedan dess avlidit.

Enligt utredningen ska ett drygt dussintal kriminella på detta sätt ha lyckats ”köpa” svenskt medborgarskap trots att de enligt alla normala regler skulle ha fått avslag. Enligt åtalet ska 13 personer på detta sätt ha lyckats skaffa svenskt medborgarskap. Från Migrationsverket ser man mycket allvarligt på det inträffade.

– Det går naturligtvis aldrig att helt gardera sig mot den här sortens händelser, säger informationschef Marie Andersson på Migrationsverket.

– Det är första gången en handläggare på Migrationsverket åtalas för bestickning i samband med medborgarskapsfrågor. Brottslingar försöker naturligtvis alltid hitta kryphål i regelverket.