Stieg Larsson

Stieg Larsson föddes 1954 i Skellefteå och började som frilansjournalist redan 1974 när han studerade på gymnasiet. De följande två åren gjorde han värnplikten. Under 1977 reste han över stora delar av den afrikanska kontinenten.

Mot slutet av året återvände han hem till Sverige och bosatte sig i Stockholm där han arbetade som frilansjournalist och med ett flertal ströjobb.

1979 rekryterades han till Tidningarnas Telegrambyrå där han stannade i 20 år. 

Stieg Larsson

Största kartläggningen någonsin

Stieg Larsson började undersöka rasism och politisk extremism i ett skolprojekt 1972. Sedan dess arbetade han med frågan som journalist, författare och föreläsare sedan tidigt 1980-tal.

1982 blev han Skandinaviens korrespondent för den brittiska tidskriften Searchlight. Han skrev artiklar för tidningen fram till sin död.

I mitten av 1980-talet var Stieg Larsson delaktig i uppbyggandet av projektet Stoppa Rasismen. 1988 inledde han och Anna-Lena Lodenius en av de största kartläggningarna av organiserad rasism någonsin i Sverige. Resultatet blev boken "Extremhögern" som gavs ut av Tiden förlag 1991 och 1994.

Tog världen med storm

1995 var Stieg med och startade Expo. Sedan 1999 arbetade han som chefredaktör för tidskriften och som vd för stiftelsen.

2004 drabbades Stieg av en hjärtinfarkt som tog hans liv. Han var då en av landets främsta experter på högerextremism, och en deckarnörd som på sin fritid skrivit en hel bokserie. Milleniumtriologin tog åren efter Stiegs död världen med storm. 

Idag lever hans deckarserie vidare i en fristående fortsättning och i filmer. Precis som hans arbete för demokrati och mot rasism hålls vid liv av oss på Expo, den tidning han en gång i tiden var med och grundade.
 

 

Ju mindre utbildning desto mer intolerans

1997 publicerade professor Anders Lange på CEIFO, Stockholms universitet, den stora kartläggningen av elevers och ungdomars attityder till politiskt våld demokrati, ...

Fängelse för Marc Abramsson

Marc Abramsson, tidigare ordförande för Nationaldemokratisk Ungdom (NDU), dömdes till fyra månders fängelse för upplopp i samband med den nazistiska attacken mot Pride. Hovrätten friade Abramsson från den tidigare tingsrättsdomen om 18 månaders fängelse för grov misshandel mot Facundo Unia, men fastställde ansvar för delaktighet i våldsamt upplopp.

“Bara horor tror på demokratin”

Mordet på James Waite är en tragedi, precis som alla liknande meningslösa tragedier, vare sig det handlar om Daniel Wretström i Salem 2001 eller den turkiske invandrargrabben Sahli Uzel som knivmördades av skinnskallar i Skogås på nyårsaftonen 2000. Och dussintals andra våldsdåd de senaste decennierna.
Det är den självklara attityden hos alla som anser sig vara demokrater i Sverige. En 14-årig pojke måste kunna gå ut en kväll utan att riskera att bli ihjälslagen. Föräldrarna som sitter hemma måste kunna känna sig trygga i förvissningen att deras tonåringar är säkra ute på gatorna.

Aryan Nations skapare död

Pastor Richard Butler, grundare av rörelsen Aryan Nations och en av de mest ideologiskt inflytelserika amerikanska nazisterna under efterkrigstiden, avled i veckan i sitt hem i Hayden i delstaten Idaho. Han blev 86 år gammal och har tillbringat de senaste åren i en bostad som donerats av en aktivist i hans krympande skara av anhängare.

ND till handlingarna

Det är med luttrad behärskning beskedet om Nationaldemokraternas splittring tas emot på Expos redaktion. Nationaldemokraterna (ND) grundades sommaren 2001 och splittrades alltså sommaren 2004. Den viktigaste kommentaren som kan göras till detta skeende är möjligen att resa ett frågetecken kring varför det tog så lång tid.

Carl I Hagen i blåsväder

NORGE: Fremskrittspartiets ledare förlorar trovärdighet efter föredrag om muslimer.

Smile – det är dolda kameran

Dokumentär från BBC skakar fascistpartiet British National Party.

Exit Paulsson

Om sammanhanget inte vore så allvarligt så skulle det vara enkelt att formulera en raljerande text om Tor Paulsson. Nationaldemokraternas affischnamn har alltså i midsommar häktats för en synnerligen grov misshandel av sin sambo.

Rysk antifascist mördad

Rysslands mest kände antirasist, professor Nikolaj Girenko, lönnmördades i helgen i sitt hem i St Petersburg.

Sverigedemokraterna och avhopparen

Tommy Funebo är en destruktiv person, rasar Sverigedemokraternas partiledare Mikael Jansson. Det är i princip Janssons enda kommentar till media då ...

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu