Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en diskussion om staten Israels framtid drog han paralleller till Hitler. Han hävdade att Hitler i sin bok Mein Kampf klargjorde sina ambitioner och menade att muslimerna också har “klargjort sina ambitioner att islamisera världen”.

Hagen, som pratade i en halvtimme, fortsatte med att angripa muslimernas viktigaste profet Muhammed, skriver Bergens tidning.
– För oss är barnen viktiga. “Låt barnen komma till mig”, sa Jesus. Jag har inte hört att Muhammed sa detsamma och om han hade gjort det skulle han förmodligen ha sagt “låt barnen komma till mig så att jag kan utnyttja dem i kampen för att islamisera världen.”

Han fortsatte med att ge en rad smakprov på sin syn på islam.

Hagens uttalanden har blivit förstasidesstoff i flera norska nyhetsmedia och muslimska församlingen i Oslo har inbjudit Hagen att delta i en grundkurs i islam. Församlingen anser att Hagens uttalanden tyder på att han är fullständigt okunnig om islam.

Denna uppfattning delas av professor Bernt Hagtvet, statsvetare på Olso universitet.
– Hagens uttalanden är det mest magnifika politiska självmord som någonsin skett”, säger Hagtvet till Aftenposten.

Fremskrittspartiet har i flera år försökt distansera sig från alla former av rasistiska uttalanden. Syftet har varit att skapa en bild av partiet som ett möjligt samarbetsparti för de borgerliga partierna i Folketinget.
– Uttalandena har på en gång gjort det helt omöjligt för andra partier att ha något med Carl I Hagen att göra.

Professor Hagtvet är känd som norsk expert på högerextremism. Han har tidigare skarpt tagit avstånd från partiets kritiker som försökt sätta likhetstecken mellan Hagen och de mer namnkunniga europeiska kollegorna Le Pen eller Jörg Haider. Anledningen har varit att Hagen inte varit antisemitisk eller öppet rasistisk i sin retorik. Nu är professor Hagtvet inte längre säker.
– Avståndet mellan Hagen och europeiska högerextremister har minskat, säger Hagtvet till Aftenposten. Det hagen sa är ett uttalande som är värdigt Le Pen.

– Han brännmärker en hel religion och hela folk på det mest primitiva sätt. En blandning av fördomar, okunskap och ren populism har blivit Hagens klassiska varumärke, säger han.