Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jason Gwynne, som arbetar med ungefär samma metoder som TV-programmet Insider i Sverige, har tidigare gjort liknande reportage om fotbollshuliganer och Hell’s Angels. Under de senaste sex månaderna har han uppträtt som medlem i BNP och dokumenterat rasismen i partiet. Resultatet är en timslång dokumentär där BNP-aktivister erkänner överfall och våldsdåd.

Nick Griffin, Foto: Searchlight
Nick Griffin, Foto: Searchlight

I likhet med Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna i Sverige har BNP kämpat för att skapa en fasad av respektabilitet. Partiledaren Nick Griffin upprepar gång på gång budskapet att BNP är ett demokratiskt parti och förnekar att det skulle vara rasistiskt. Precis som i Sverige har strategin gått hem och partiet har fått lokala framgångar i kommunval. Partiet har idag ett 20-tal kommunfullmäktigeledamöter i framför allt industristäderna i Midlands.

Reportern Jason Gwynne kan rapportera att det ser annorlunda ut bakom partiets städade fasad. Några exempel.

 • En BNP-medlem, Steve Barkham i Bradford, berättar inför dold kamera om hur han under upploppen i Midlands 2001 överföll en asiatisk invandrare med sparkar och slag. Men, säger Barkham, han åtalades aldrig därför att offret kunde inte identifiera honom från polisens övervakningsbilder.
 • Aktivisten Dave Midgley, valkanidat för BNP till fullmäktige i Bradford, berättar om hur han bedrivit en kampanj mot en asiatisk restaurang. Han har bland annat tryckt in hundbajs genom brevinkastet.
 • En BNP-aktivist, Stewart Williams, filmas då han påstår att han vill anfalla moskéer med granatgevär och uppger att han vill “döda asiater”.
 • Aktivister filmas då de sitter och diskuterar hur de ska kunna placera en brandbomb i en skåpbil som används av en antirasistisk grupp.

  Även BNP-ledaren Nick Griffin hamnar framför Jason Gwynnes dolda kamera då han gör hätska utfall mot muslimer under ett internt möte. Nick Griffin säger själv att om han upprepar yttrandena offentligt riskerar han att åtalas för hets mot folkgrupp.

  Griffin, som startade sin politiska karrär som ledare för de så kallade ”politiska soldaterna” inom National Front i England på 1980-talet, bytte ut gatuprofilen mot slips och kavaj. För några år sedan tog han över som partiledare efter veteranen John Tyndall.

  Reportern Jason Gwynne introducerades i BNP av en annan infiltratör, Andy Sykes, som arbetat som infiltratör i BNP för Expos engelska systertidning Searchlights räkning. Sykes var en av de som gick på BNP:s lockrop och anslöt sig till partiet 2001, då han var genuint oroad över invandringen i England efter upploppen i Midlands. Han upptäckte snart att partiet ingalunda var demokratiskt och vände sig därför till Searchlight och började lämna information. Sykes har därefter i tre år varit en viktig uppgiftslämnare till den engelska fackföreningsrörelsen, som BNP gärna vill infiltrera.

  Polisen i Yorkshire ser med stort intresse fram mot kvällen BBC-dokumentär, som de hoppas ska kunna bringa nytt ljus över ett flertal pågående utredningar om våldsdåd. BBC uppger att de sedan dokumentären visats ämnar offentliggöra allt råmaterial som filmats, för att undvika anklagelser om att ha “redigerat” materialet.