Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mer än 30 år var Butler en ledstjärna i amerikansk nazism med ett stort antal efterföljare i Europa. Hans stora framgångar började på 1970-talet då han flyttade till en isolerad gård vid Hayden Lake utanför orten Couer d’Alene i den nordligaste delen av den glest befolkade delstaten Idaho. Butlers gård byggdes ut och under en lång rad år var det en vallfärdsort för amerikanska högerextremister. Långt in på 1990-talet hölls årliga "ariska kongresser" på gården, där nazister från hela värden samlades.

Butler var en av de första som presenterade sin organisation som en kyrka i stället för ett parti. Han hade upptäckt den så kallade "identitetkristendomen", som är ett samlingsnamn för en rad förvirrade trossatser som inte ska förväxlas med vanlig kristendom. Butler hävdade att den vita ariska rasen var Israels förlorade stam och det verkliga israelitiska folket, medan judarna i själva verket var satans avkomma. Han menade att världshistorien var en omfattande judisk konspiration där judarna försökte dölja kunskapen om den vita rasens härkomst. I detta syfte har judarna uppfunnit sådant som krig, demokrati, kommunism, liberalism och kapitalism – allt för att hålla den vita rasen splittrad.

Butler grundade en kyrka och började predika ett budskap som snabbt fick anhängare bland aktivister i ett stort antal rasistiska grupper från Ku Klux Klan till traditionella nazistpartier, skinnskallar och obskyra survivalistgrupper i Klippiga bergen. Identitetskristendom var en tid på 1980-talet en av de snabbast växande frireligiösa riktningarna i USA och under en tid fanns ett femtiotal församlingar med upp till 50 000 anhängare.

Richard Butlers kallade sin skapelse för Jesu Kristus Kristna Kyrka, vilket inte har något med normal kristenhet att göra. Vid altaret hängde ett porträtt av Adolf Hitler och runt egendomen patrullerade vaktmästare beväpnade med automatvapen.

Butler förlade sin verksamhet till de glest befolkade nordvästra delstaterna där antalet svarta medborgare är lågt och det följaktligen var "rasmässigt homogent". Han ställde kravet att fem delstater i Klippiga bergen skulle omvandlas till en självständig "arisk nation" där judar och svarta förbjöds. Om en sådan stat inte kunde upprättas på fredliga medel skulle en våldsam revolution utlösas.

I mitten av 1980-talet skapade några av Butlers livvakter och anhängare en väpnad paramilitär grupp, Det tysta brödraskapet, som tog sig an uppgiften att utlösa ett inbördeskrig. Gruppen leddes av Robert Jay Matthews och hade som mest omkring 200 medlemmar som upprättade en dödslista och inledde den väpnade kampen. Gruppen genomförde flera bombdåd mot judar och katoliker, och genomförde även rån av värdetransporter för att bygga en krigskassa för kampen. Det mest kända offret var den judiske radioprataren Alan Berg, som sköts med ett 30-tal skott från ett automatvapen utanför sitt hem i Denver. Colorado, 1984.

Under en tid var Det tysta brödraskapet föremål för den största polisutredningen i USA sedan mordet på president Kennedy. Ett hundratal anhängare greps och dömdes till mångåriga fängelsestraff. Alan Bergs mördare, David Lane och Bruce Carroll Pierce, dömdes till 150 respektive 220 års fängelse. David Lane blev senare från sin fängelsecell korrespondent för den svenska tidningen Nordland.

Robert Jay Matthews dödades i en eldstrid med FBI 1985. Han blev därmed martyr för den internationella nazirörelsen och var förebild för de svenska nazister som i början av 1990-talet skapade terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Än i dag är han en inspirationskälla för Svenska Motståndsrörelsen.

Pastor Butler var under en rad år föremål för polisutredningar. Han var tveklöst den ideologiske förgrundsgestalten i rörelsen men bevisen räckte aldrig för att dokumentera att han haft kännedom om den brottsliga verksamheten.

Antirasismens vägar är stundom outgrundliga. Under en tid då Aryan Nations stod på höjden av sin popularitet och ett stort antal nazister sökte bosätta sig i området skakades den annars så fridsamma orten Couer d’Alene av flera års intensiva motsättningar med lokalbefolkningen. Det skedde ett stort antal våldsdåd och en tid fanns en uttalad rädsla i bygden. Det var slutligen ortens sheriff, Larry Broadbent, som i god westerntradition fick nog och rättade till hatten och tog upp striden med budskapet att lokalbefolkningen inte behövde krypa för våldsamma nazister. Det blev början till vad som skulle utvecklas till en av de mest livaktiga avdelningarna av den amerikanska medborgarrättsrörelsen och ett flertal organisationer mot rasism och antisemitism grundades av invånare i den lilla staden.

Det var också en våldsincident som slutligen satte slutgiltigt stopp för Aryan Nations så sent som 1998. Två ortsbor, Victoria Keenan och hennes tonårige son Jason Keenan, råkade sent en kväll köra vilse och kom att passera i närheten av Aryan Nations bunkerliknande kyrka då Butlers livvakter plötsligt öppnade eld och besköt bilen. Paret tvingades av vägen och misshandlades. Victoria Keenan stämde Richard Butler i en civilrättslig process och efter flera års förhandlingar dömdes han att betala ett skadestånd på närmare 50 miljoner kronor.

Aryan Nations gick i konkurs och egendomen såldes på exekutiv auktion. Egendomen köptes av Greg Carr, vd för internetföretaget Prodigy, som ordnade en folkfest och lät elda upp Aryan Nations kyrka. Marken donerades till en skola i norra Idaho som omvandlade det till en park för mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln