Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sammanlagt sju tingsrättsdomar tog hovrätten ställning till på tisdagen. Attacken mot Pridetåget skedde vid Slottsbacken i Gamla stan, där ett hundratal aktivister från NDU och närliggande grupper hade samlats i en motdemonstration mot homosexuella. Efter en stunds talkörsparoller förflyttade sig NDU-gruppen från krönet av Slottsbacken ned till Pridemarschen. Själva attacken gick mycket snabbt och pågick i drygt en minut. Under denna minut samlades en grupp nazister kring Facundo Unia, som misshandlades grovt.

Marc Abramsson, tidigare ordförande för Nationaldemokratisk Ungdom (NDU), dömdes till fyra månders fängelse för upplopp i samband med den nazistiska attacken mot Pride. Hovrätten friade Abramsson från den tidigare tingsrättsdomen om 18 månaders fängelse för grov misshandel mot Facundo Unia, men fastställde ansvar för delaktighet i våldsamt upplopp.

Hovrättsdomen är i detta avseende en framgång för den förre NDU-ledaren, som efter tingsrättsdomen hävdat att han ej varit delaktig i misshandeln, vilket enligt hovrätten delvis styrkas genom filmer och fotografier.

Tingsrätten fastställde domen på 18 månaders fängelse för John Andersson, som var offentlig kandidat för Nationaldemokraterna i valet 2002. Andersson dömdes för grov misshandel.

En tredje aktivist, som i tingsrätten dömdes till 18 månaders fängelse, fick sitt straff höjt till 22 månader. Hovrätten skriver i sin dom att aktivisten visat prov på betydande råhet och att hans handlingar därmed bör ha ett högre straffvärde

I nationaldemokratisk propaganda framförs påståenden om att det i själva verket var deltagare i Pridetåget som gick till angrepp mot NDU och att Facundo Unia deltagit i kastandet av flaskor mot nazisterna. Hovrätten fäste ingen tilltro till dessa påståenden och vittnen kunde också styrka Facundo Unias berättelse att han hade försökt mana deltagare i Pridetåget att snabbt gå vidare och lämna platsen.

Hovrätten fastslår att det faktiska budskap som framfördes av NDU inte kan tolkas på annat sätt än som öppet uttalad missaktning för de homosexuella som grupp. Demonstrationen utmynnade i ett våldsamt upplopp och misshandeln av Facundo Unia utgjorde ett led i detta upplopp.

Ämnen i artikeln