Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det inträffade skedde i Mora. Några minderåriga pojkar var på väg hem från en fotbollsträning när de hörde hur en kvinna stod vid balkongen och skrek efter dem. Strax därefter kommer en äldre och berusad man i 45-årsåldern ut från balkongen och ska ha skrikit afrofobiska och nedsättande glåpord, samtidigt som han hotade med att han skulle "döda dem".

Pojkarna gick vidare och märkte efter ett tag att samma man lämnat lägenheten, och sprang efter dem. Samtidigt fortsatte han att bete sig hotfullt mot pojkarna. Han ska även enligt vittnesmål fortsatt skrika nedsättande afrofobiska glåpord samtidigt som han knuffade omkull en av killarna, och slog honom med 4-5 slag, så pass hårt att skador uppstod på armen. Skadorna har fotograferats av polisen och kommer att användes i rättegången.

Killarna sprang därefter in i en lägenhet, och pojkarna ska i vittnesmål uppgett att de efter händelsen känt en rädsla inför att lämna hemmet.

Det har nu väckts åtal mot mannen i Mora tingsrätt. Han är misstänkt för misshandel, olaga hot och förolämpning. Han är tidigare dömd för en rad av brott, däribland stöld. Mannen förnekar brott.