Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en rapport skriven av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim framhålls det att Breivik led av vanföreställningar och att han därmed inte kan straffas för de 77 personer han dödade i bombattacken i Oslo och under massakerna på Utøya. Ett uttalande som nu alltså fått stöd från rättsmedicinska kommissionen. I ett brev till tingsrätten skriver kommissionen att den inte har några "väsentliga anmärkningar till uttalandet". Men enligt TT ska flera norska medier ha rapporterat att kommissionen var delad.

Diagnosen har mött kritik. Rättspsykiatriker har pekat på att Breiviks omfattande planläggning av dådet samt att han inte lider av hallucinationer talar för att han inte är paranoid. Experter på den politiska miljö som Breivik stödjer menar att man dessutom måste förhålla sig till att det som betraktas som vanföreställningar hos honom har en ideologisk grund.

– De två psykiatrikerna har konsekvent behandlat Breivik åsikter som symptom på psykos, utan att förhålla sig till att de synpunkter Breivik förespråkar finns i överflöd i en politisk miljö. De saknar uppenbarligen grundläggande kunskaper i politisk extremism. Med den metod de använt för att dra slutsatsen att Breivik är psykotisk, så skulle alla extremistiska grupper och vilken väckelsepredikant som helt anses vara galna, sa Tor Bach från den antirasistiska organisationen Vepsen efter den första rättspsykiatriska rapporten.

John Arild Aasen, målsägarbiträde som representerar anhöriga till tre av offren på Utøya, bad på tisdagen om att ytterligare rättsmedicinska undersökningar ska genomföras, rapporterrar TT.

Enligt en norsk tv-dokumentär som NRK gjort, och som sändes på SVT på torsdagen, ska Breviks mormor lidit av paranoida föreställningar. Även hans mamma ska ha haft psykiska problem.

Ämnen i artikeln