Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

–Om man upprepar något tillräckligt ofta finns förstås risken att propagandan får fotfäste och blir en etablerad sanning, säger Micke Klein, ordförande i Levande Zon.

Haninge är en typisk förortskommun som präglas av segregering och sociala problem. Kulturföreningen Levande Zon bildades 1984 i Jordbro. Namnet avspeglar gruppens syfte att blåsa liv i kulturen och ge invånarna, framför allt ungdomar, ett alternativ till det kommersiella utbudet.

–Från början var det bara ett tiotal personer som var med i föreningen. Vi var inte heller speciellt gamla. Sedan har antalet medlemmar varierat genom åren. En höjdpunkt var omkring 1990 då vi fick Gula Villan som vi håller till i nu. Vi arrangerade konserter i stort sett varje helg och vår teatergrupp var mycket aktiv. Vi hade ett konstgalleri med utställningar varje månad.

Levande Zon är partipolitiskt obunden, men tar gärna ställning i olika frågor. Haninge har en historia av politiska skandaler som nästan drev kommunen i konkurs för några år sedan.

–Vi har jobbat mycket med teater och politisk satir som speglat det som har hänt i kommunpolitiken. Det är det vi har blivit kända för.

En annan fråga föreningen tagit upp är främlingsfientlighet och rasism. För några år sedan arrangerade Levande Zon en demonstration i Brandbergen mot ett gäng skinnskallar som terroriserade invandrarfamiljer.

–Det var en bred samling med ett tjugotal organisationer. Polisen ingrep mot demonstrationen utan anledning. Vi gjorde en JO-anmälan. Trots att vi fick rätt förlorade vi i trovärdighet och sedan dess har det varit svårt att samla organisationer med samma bredd.

Affischkriget
Det finns ingen tradition av öppen högerextremism i Haninge. De små grupper som funnits har inte varit särskilt aktiva. Däremot har de politiska skandalerna skapat ett stort missnöje bland väljarna. Ny Demokrati hade mandat fram till det senaste valet.

Sverigedemokraterna har tidigare inte haft någon roll alls i Haninge, men ifjol satsade partiet stenhårt på att få ett genombrott där. Valkampanjen inleddes med flygbladsutdelning redan i april, långt före de övriga partierna.

–Flygbladen var påkostade i fyrfärgstryck. Vi insåg snabbt att SD hade chanser att ta mandat i fullmäktige och beslutade att dra igång en motkampanj med egna flygblad och affischer.

• Fick ni något gehör för motkampanjen?

–Vi skickade inbjudan till samtliga partier, med information om SD och om vår kampanj. Vi beskrev risken att SD skulle ta mandat och uppmanade partierna att ta den på allvar. Tyvärr var responsen väldigt dålig. Resultatet blev att Levande Zon var i stort sett den enda gruppen som reagerade på SD:s framväxt.

–Vi fick också en liten chock då vi upptäckte hur snabbt och effektivt SD svarade. De gjorde affischer som var nästan identiska med våra, men med deras budskap. Det utbröt ett slags affischkrig där det bara kunde gå någon dag emellan vår affischering och deras affischering.

SD fortsatte att dela ut flygblad under sommaren. Sammantaget handlade det om närmare 300 000 flygblad som delades ut. Levande Zon delade ut drygt 20 000 flygblad.

Eko från Le Pens skola

SD samarbetar intimt med franska Front National, som i sin tur har en mycket kvalificerad intern utbildning för politiska aktivister. Det råder ingen tvekan om att SD lärt sig mycket där. Många av de knep som användes i Haninge är hämtade direkt från det interna skolningsmaterialet. SD beskrev sig själva som »offer för en antidemokratisk kampanj« medlemmar utmålades som misshandlade och förföljda.

–När SD kom underfund med att Levande Zon låg bakom flygbladsutdelningen fokuserades hela deras maskineri på oss. Vi utmålades som »vänsterterrorister« och polisanmäldes. SD tryckte upp ett flygblad med en bild av Gula Villan och rubriken »Härifrån styrs verksamheten«. Propagandan var mycket effektiv.

–Till saken hör att det ju inte bara var vi som agerade mot SD. Det var bland annat Antifascistisk Aktion och Ung Vänster och andra grupper, men Levande Zon fick skulden för precis allting.

–Det var en massiv propaganda och det blev svårt att tackla den bild av oss som SD hela tiden körde ut. Även Ny Demokrati, som hade mandat i Haninge fram till valet, och moderaterna köpte SD:s propaganda och tog upp deras paroll »mot det politiska våldet«.

Samtidigt som SD utmålade Levande Zon som »terrorister« utsattes föreningen för hotelser och trakasserier. En mängd samtal kom till föreningens telefonsvarare, men även privatpersoner hotades på olika sätt. Hotelserna riktades inte bara mot Levande Zon; även det fåtal etablerade politiker som tog upp problemet med SD utsattes för liknande trakasserier.

• Varför lyckades Sverigedemokraterna?

–Det största problemet var de etablerade partiernas tystnad. I fullmäktige var det bara moderaterna och NyD som köpte beskrivningen av Levande Zon som »våldsterrorister«, men inget av partierna verkade ta SD riktigt på allvar.

–Ingen trodde att de skulle lyckas ta mandat och man hade istället strategin att ignorera dem.

–Vi försökte förklara att strategin inte höll och att det pågick en valkampanj som saknade motstycke i kommunala val.

–Ett annat problem var att lokaltidningen spelade Sverigedemokraterna i händerna. Det som tilläts komma in i tidningen var polisiära frågor, som var skrivna ur SD:s synvinkel om hur deras kandidater attackerades och förföljdes. Inte ett ord nämndes om den kampanj som pågick i Haninge.

–Vårt största misstag var att vi helt underskattade Sverigedemokraterna.

• Hur är läget idag?

–Idag får Levande Zon betydligt bättre respons. SD:s mandat kom som en kalldusch för de etablerade partierna och det visade sig ju att vi hade haft rätt hela tiden. Numera har vi en bra dialog med nästan alla partier.

–Jag tror att många börjar inse att det är en stor symbolisk förlust att SD tagit mandat. Sedan valet anstränger sig SD för att visa upp en välstädad fasad. Risken är därmed att partiet »normaliseras« och inte längre uppfattas som extremt.

–I fullmäktige har det blivit en av SD:s käpphästar att kritisera Levande Zon. De har skrivit motioner för att upphäva vårt kulturstöd. Det enda parti som hakat på motionen är moderaterna.

Niklas Weill/Expo
© Expo 1999

Ämnen i artikeln