Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i augusti förra året som Bart Alsbrook avgick som polischef efter att den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center pekade ut honom som ansvarig för två nazistiska webbsidor. På sajterna lades bland annat vit makt-musik ut. 

Sajterna togs bort efter att media börjat ställa frågor om dem. Alsbrook har hävdat att hans identitet kapats av nazister som tagit hans plånbok efter ett bråk på 1990-talet och förnekar inblandning i webbsidorna.

Nu rapporterar amerikansk press att Bart Alsbrook är tillbaka hos polisen. Han jobbar i granndistriktet Achille.  

Åtalad i Sverige

Alsbrook har som Expo tidigare rapporterat ett långt förflutet i vit makt-miljön. På 1990-talet bodde Alsbrook i Danmark och rörde sig kring den våldsamma nazistorganisationen Blood and Honour. Han var med i vit makt-bandet Bully Boys och satt även under en tid i den svenska nazistiska tidningen Nordlands redaktion. 

Bart Alsbrook berättar för de franska dokumentärfilmarna bakom filmen White Terror (2005) om sina många resor till Europa för att träffa andra nazister.
Bart Alsbrook berättar för de franska dokumentärfilmarna bakom filmen White Terror (2005) om sina många resor till Europa för att träffa andra nazister.

Bart Alsbrook stod åtalad misstänkt för att  ha knivhuggit en man i ryggen i Helsingborg 1996 i samband med ett bråk. Han friades dock från knivdådet då offret vägrade vittna i rättegång. I USA har Alsbrook, enligt amerikansk press, varit koordinator för Blood and Honour i Texas.

Lämnat nazismen

Hans nuvarande arbetsgivare uppger till nyhetskanalen KX11 att de känner till Alsbrooks förflutna, men att ”mycket vatten runnit under broarna” sedan dess och att han inte längre är rasist. 

Även Achilles stadshus står bakom anställningen av Alsbrook. En företrädare säger till tidningen Herald Democrat att de inte kan bedöma någon utifrån 20 år gamla händelser. 

Alsbrook själv säger att han lämnade allt som har med nazismen att göra för 15 år sedan. 

Ämnen i artikeln