Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars Rosenberg lämnade Sverigedemokraterna efter kritik mot toppstyrning i partiet och med anklagelser om att partikollegor "luras och bedrar". Han sitter dock kvar som politisk vilde i Ystads kommunfullmäktige och till nästa val kandiderar han för nazistiska Svenskarnas parti.

Rosenberg är en av flera sverigedemokrater som ställt upp för sverigedemokraterna i val för att sedan ansluta sig till Svenskarnas parti. I Hedemora anslöt sig två kommunpolitiker till partiet, en av dessa lämnade sedan. I Lidköping tog Svenskarnas parti ett sverigedemokratiskt mandat när ersättaren Curt Linusson blev ordinarie i fullmäktige. I Mönsterås förlorade Sverigedemokraterna ett mandat när Anders Leander gick över till Svenskarnas parti. Ersättaren i Tidaholm, Stig-Erik Werner som uteslutits ur Sverigedemokraterna, har flera gånger uttryckt sympati för Svenskarnas parti. På torsdagen rapporterade Expo Idag att även Reine Wikström, veteran inom vit makt-miljön, kommit in på Sverigedemokraternas mandat i Mölndal. På sociala medier visar Wikström stöd till Svenskarnas parti och dess partiledare.

Svenskarnas parti kommer i valet att kandidera i ett 30-tal kommuner. Nyligen meddelade partiet nya personer som registrerats till valet. En av dem är Nils-Eric Hennix . Han kommer att ställa upp för partiet till Landstinget i Skåne. Hennix har varit ledare för Nationaldemokraterna. 2013 fastställde hovrätten en dom om hets mot folkgrupp mot honom.