Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

DET VAR BESVIKELSEN över hur han blivit behandlad i Socialdemokraterna som gjorde att Leo Sundberg under våren 2008 sökte sig till Sverigedemokraterna.
Han hade länge varit kritisk till den svenska integrationspolitiken och såg en stor potential i Sverigedemokraterna.
– Jag såg framför mig ett parti som förvisso hade ganska mycket barnsjukdomar men som ändå hade en viss potential om man började bygga på med andra frågor.

Han blev försäkrad om att Sverigedemokraterna inte var ett rasistiskt parti. Men med tiden upptäckte han en annan sida av partiet.
– I början hör du att folk berättar lite rasistiska skämt eller att de har en allmänt konstig attityd till invandrare. Första gången man hör det tänker man att det var kanske ett skämt. Eller att man inte kan döma ett parti efter vad en person säger.

– Men däremot när man märker att rasismen blir institutionaliserad, att man till exempel inte fick dela ut flygblad till invandrare, då känns det som om de tycker att de här människorna inte ens är värda att få veta vad vi tycker.

RASISMEN INOM partiet tog sig många former. Han minns en av sina partikamrater som tyckte att det var dåligt att det fanns svenskar som umgicks med invandrare. Partikollegan tyckte att det var ett "moraliskt förfall" att en svensk kunde ha en kompis som heter Muhammed.

– Jag dejtade en tjej från Latinamerika. Jag berättade detta. De sa ingenting men man märkte, det blev tyst i rummet. Det hade jag aldrig trott faktiskt. Jag hade aldrig trott att de skulle reagera på det sättet. Det finns en slags underförstådd inställning till att det fortfarande är biologisk rasism man hänger kvar vid.

DEN 25 JANUARI valde Leo Sundberg att officiellt lämna partiet. I en text på sin blogg förklarade han att inte kan ställa sig bakom den typ av nationalism som Sverigedemokraterna förespråkar.
Enligt Leo Sundberg handlar den rasistiska jargong som nu blottlagts inte om enskilda personer, det handlar om att partiets ideologi är rasistisk.

– Man har en ganska överslätande attityd så länge det inte syns utåt. Det är ju först då det blir problem för partiet. Saken är den att skulle de verkligen ta tag i de där sakerna väldigt hårt så skulle de ju förlora massa av sina kärnmedlemmar så det kan de inte göra. De måste ha ett dubbelspel för att det ska kunna funka.