Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I veckan avslöjade Expo att Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh på Facebook spridit en rasistisk propagandafilm från den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom. Filmen är från början ett 25 minuters inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom. Men till filmen har det lagts en fejkad svensk textöversättning och SVT:s logga.

Som helhet spelar propagandainslaget på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter.

Filmen kan väl bäst beskrivas som vulgärrasistiskt dåligt skämt från Nordisk ungdom. Till och med på öppet nazistiska sajten Nordfront, där klippet också spridits, togs den emot med skepsis. Redaktionen kände sig till slut manade att förklara för sina läsare att de förstås begripit att det var en fejkad översättning: "Det roliga med filmen försvinner ju om vi presenterar den som ett skämt"

Men från Amineh Kakabavehs facebook-konto spreds filmen först som om den sa sanningen.

I efterspelet till vår artikel har förvirringen varit stor kring vad som egentligen har hänt. Vi vet att hon delat artikeln och skrivit en kommentar med hänvisning till det grovt rasistiska innehållet. Det finns en skärmdump som gör att det inte borde vara någon diskussion. Ändå slingrar sig Kakabaveh. På sin Facebook, via föreningen Varken hora eller kuvad, där hon är ordförande, och via Vänsterpartiet centralt har olika versioner gått ut.

Det har gått så långt att Kakabaveh säger till sina följare på Facebook att de inte ska tro på vad Expo skriver. Det är ett effektivt sätt att flytta fokus från kärnan i den här historien.

Vi har under veckan sökt Amineh Kakabeveh för att få svar på ytterligare frågor. Vi har bland velat veta:

"Till mig sa du att ville visa på vad islamister tycker och att du därför lade ut filmklippet. Men i din kommentar angående filmen skriver du specifikt om en somalisk kvinna. Varför är det just den somaliska gruppen du ville publicera ett filmklipp om?"

"Enligt textningen i filmen så vill somalier "jobba med socialbidrag" och på din facebook gillar du och tackar för en kommentar om "Att många från mindre utvecklade länder och kulturer har en bild av Sverige som ett land där man kan göra och få vad man vill utan att arbeta är en sanning." Menar du att somalier ofta kommer till Sverige för att få bidrag?"

Om vi hade fått svar hade vi kanske kunnat reda ut frågetecknen kring det som den här historien borde handla om. Men Kakakbaveh har vägrat svara.

Det är inte de fascistiska propagandamakarna som är det enda problemet. Det är inte ens en fråga om huruvida Kakabaveh har spridit filmen eller inte. Detta handlar om att en riksdagsledamot med antirasistisk profil tar uppenbart rasistisk propaganda som sanning.

Det säger något om den tid vi lever i. Afrofobin och antimuslimska idéer är inte isolerad till extremhögern. Den är så utbredd att den kan bli till argument för en politiker i parti med antirasistisk profil. Den är så spridd och normaliserad att dennes följare inte klarar av att känna igen den och förstå att den faktiskt drabbar någon.

För på andra sidan i allt detta finns upprörda svenska muslimer, afrosvenskar och ett svensksomaliskt civilsamhälle som kräver krafttag från Vänsterpartiets ledning. De lever med rasismen mot dem som vardag. Nu kräver de Amineh Kakabavehs avgång. Och vem kan klandra dem?

När inte ens uttalade antirasistiska politiker känner igen rasismen, utan istället sprider den. Vad är de antirasistiska parollerna värda då?

Ämnen i artikeln