Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag är imponerad av den energi och noggrannhet som de bedriver sin granskning med och att de aldrig missar att rasismen och antisemitismen hänger så intimt, så plågsamt intimt samman. Det är skrämmande att se vad som döljer sig bakom Sverigedemokraternas föregivna "nolltolerans" mot rasism och judehat, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism om "Inte rasist, men...".

Novemberpogromen

  • Novemberpogromen inleddes i Nazityskland natten mellan den 9 och 10 november 1938.
  • 1 400 synagogor och bönehus sattes i brand, 30 000 judiska män greps och skickades till koncentrationsläger och 400 judar mördades.
  • Samma natt förstördes och plundrades 7 500 judiska affärer.

Svenska kommittén mot antisemitism delar årligen ut ELSA-priset i Stockholms synagoga, på årsdagen för hedrandet av Novemberpogromens offer. Priset riktar sig till personer eller grupper som utmärkt sig för att ha bekämpat antisemitism och rasism på ett sätt som når unga. 

"Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har beslutat att ELSA-priset år 2016 ska tilldelas den antirasistiska bloggen "Inte rasist, men..." för dess outtröttliga granskning och belysning av rasistiska, antisemitiska och antidemokratiska uppfattningar i och kring Sverigedemokraterna.", skriver SKMA i ett pressmeddelande.

"Även i sammanhang där antirasistisk opinionsbildning varit selektiv och inte sällan osynliggjort, blundat för eller t.o.m. urskuldat och gett stöd åt antisemitism har 'Inte rasist, men...'  kraftfullt och konsekvent markerat mot detta.", fortsätter SKMA.

Henrik Johansson på "Inte rasist, men…" säger att han är hedrad över priset.

– Jag har alltid haft en stor respekt för SKMA:s arbete och följt dem sedan innan Inte rasist, men… bildades. När jag fick reda på att vi fått ett pris av dem blev jag mållös av glädje. Det är ett sådant erkännande för vad vi gör. 

"Inte rasist, men…" har avslöjat flera Sverigedemokrater som spridit antisemitism. Bloggen har även flera gånger markerat tydligt när antisemitiska idéer dykt upp i kommentarer på Facebook i samband med deras egna publiceringar.

– Antisemitismen är absolut ett stort problem som vi måste stå upp mot även när den kommer från våra egna led. När någon blandar legitim kritik av till exempel Israel med antijudiska föreställningar måste vi säga ifrån. Och det har "Inte rasist, men…" gjort. Vi måste alltid vara konsekventa antirasister, säger Johansson. 

ELSA-priset består av ett diplom och en prissumma på 20 000 kr och delas ut den 9 november.

Ämnen i artikeln