Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är BNP-politikern John Cave som röstats fram som borgmästare i Padiham. Cave valdes på ett möte där nio av 11 närvarande ledamöter röstade på honom.

Borgmästartiteln i Padiham medför ingen reell möjlighet att påverka den ekonomiska styrningen av samhället då de besluten fattas av Burnley kommunfullmäktige där Padiham ingår.

Med det sagt har John Cave ändå ett ansvar att representera alla människor i samhället. Det menar biskopen i Burnley som säger att Cave nu måste ta avstånd från den politik som BNP driver:

- Om han håller fast vid BNPs politik, hur kan han då påstå att han representerar hela samhället, säger John Goddard, biskop i Burnley, till tidningen Mail Online.

Cave själv har sagt att han inte ska använda sin post till att driva politik utan istället arbeta för det som är bäst för Padiham.

- Padiham är mitt hem och jag ska arbeta för att få det till en plats där det är mycket bättre att bo än idag, säger Cave till The Sun.

Enligt Mail Online har den blivande borgmästaren tidigare väckt uppmärksamhet för sina uttalanden om invandrare och islam.

I en insändare till lokaltidningen skrev han att det var dags för politiker och religiösa ledare att acceptera att mångkulturen var ett misstag. Istället borde makthavarna arbeta för att tjäna majoriteten, skrev Cave.