Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När drygt 99 procent av rösterna var räknade stod det klart att vänsterledaren Lula Da Silva fått ett stöd på 50,83 procent och Jair Bolsonaro 49,17 procent.

Valkampanjen har varit polariserad och tonen hård mellan kandidaterna.

Jair Bolsonaro brukar kallas för Latinamerikas Donald Trump. Hans mandatperiod som president har mött stark kritik.

Bolsonaros politik rörande miljö, klimat och ursprungsbefolkningen har fördömts liksom uttalanden i HBTQ-frågor. Han har även ifrågasatt vaccinen mot covid-19. Valet har av många setts som ett ödesval om landets demokrati.

– Presidentvalet 2022 är mycket viktigt i relation till den framtida vägen för autokratisering i Brasilien. Vinner Bolsonaro kan i värsta fall en ytterligare koncentrationen av makten resultera i ett demokratiskt sammanbrott, precis som andra toppautokratiserande makthavare i världen, inklusive Venezuela, Ungern eller Indien, varnade Yuko Sato forskare på V-Dem institutet på Göteborgs universitet som mäter den demokratiska utvecklingen, till Expo inför valet.

Gratulationsönskningarna till Lula Da Silvas seger trillande in när valresultatet stod klart. Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Joe Biden var några som välkomnade resultatet, rapporterar bland annat Omni.

Ämnen i artikeln