Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är tre personer som står misstänkta, Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 50, och Anton Thulin, 20. Trion misstänks för inblandning på olika sätt i tre bombdåd. Den första händelsen som ingår i bombutredningen var ett dåd i november 2016. Då genomfördes ett bombattentat mot en vänsterlokal i Göteborg. I början av januari inträffade ytterligare en explosion riktad mot ett flyktingboende i Järnbrott. Vid den händelsen skadades en man så svårt att han fick livshotande skador. I slutet av januari meddelade polisen att de funnit en sprängladdning vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping, Torslanda. Sprängladdningen briserade inte av oklar anledning.

Trots de tre åtalades kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen är inte åklagaren säker på att organisationen ligger bakom dåden. Han menar samtidigt att dåden är politiskt motiverade men väljer att inte åtala dem för terroristbrott.
 

 turner
Åklagaren tror att boken The Turner Diaries kan ha fungerat som inspiration för de åtalade.

– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva. Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland. Vi har däremot inte bedömt att det är fråga om terroristbrott. Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Viktor Melin åtalas för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse för sin inblandning i explosionen mot flyktingboendet vid Järnbrott. Han misstänks vara den som tillverkat bomben. Han åtalas även för bomben mot vänsterlokalen, där hans DNA påträffats. Där är brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Även när det gäller händelsen i Torslanda är han misstänkt och åtalas för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Viktor Melin har de senaste åren varit aktiv i nazistorganisationen och haft en ledarposition. Han är dömd för flera fall av misshandel och rån. Han är även dömd för övergrepp i rättssak, narkotikabrott och dopingbrott.

Jimmy Jonasson åtalas för de båda händelserna som riktats mot flyktingboenden. För händelsen vid Järnbrott åtalas han för försök till mord alternativ synnerligen grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse. Han tros vara den som ordnat fram dynamiten och annat till bomben. För den bomb som inte briserade vid Lilleby camping, misstänks han för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Jonassson har de senaste åren varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Den tredje åtalade, Anton Thulin, åtalas för händelsen i Torslanda, rubriceringen är försök till allmänfarlig ödeläggelse. Precis som de andra två åtalade har han varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen de senaste åren.

Viktor Melin och Jimmy Jonasson är hemmahörande i Västra Götaland. Medan Anton Thulin bor i Lidköpingsområdet.

Melin har suttit häktad sedan 20 januari, Jonasson sedan 23 januari. Samma dag häktades även Thulin. Häktningen för honom hävdes dock i slutet av mars. Enligt åklagaren Mats Ljungqvist släpptes han eftersom det bedömdes att han på fri fot inte kunde förstöra utredningen.

Alla tre nekar till brott.

Andra personer har figurerat under utredningen. Men förundersökningen mot dem har lagts ned.