Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Östgötacorrespondenten var det strax efter klockan 14 på lördagen som ett tjugotal NSF-aktivister samlades i centrala Linköping för ett valmöte. En grupp militanta antifascister, varav flera maskerade, attackerade efter ett tiotal minuter nazistmötet.

Våldsamt upplopp
Polisen kallade in flera polispatruller från övriga delar av Östergötland för att få ett slut på oroligheterna i Linköping. Tio personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, uppger Norrköpings tidningar. Ett tjugotal nazister eskorterades också från centrala delarna av staden.

Tidigare under dagen hade NSF hållit ett valmöte också inne i Norrköping. Enligt Norrköpings tidningar omhändertog då polisen en tårgasspray som bars av en av NSF-aktivisterna.

Enligt polisen saknade NSF tillstånd för manifestationerna. Länsledaren i Östergötland Jonas Andersson säger däremot att det fanns tillstånd.

Oroligt i Kristianstad
Också ett valmöte i Kristianstad ledde till oroligheter, uppger Kristianstadbladet. Tidningen uppger att flera åskådare reagerade på NSF-mötet och en kvinna ska ha kastat grönsaker mot nazisterna. En av nazisterna gick då till motattack och slog henne i huvudet med ett plakat. En ordningsvakt som befann sig på torget gick emellan och fick skador på armarnas insidor och i ansiktet, uppger tidningen.

Mannen, en 22-åring, greps av polisen misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman och brott mot den lokala ordningsstadgan.

Enligt NSF:s hemsida var 20-åringen "sköldbärare" vid mötet och han ska ha motat bort kvinnan med sin sköld. Något våld mot ordningsvakten ska inte ha förekommit, enligt hemsidan.