Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Sveriges radio.

Larmet om brandbomberna vid kapellet kom under måndagsförmiddagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om två brandbomber som ska innehålla någon form av brännbar vätska. Det ska ha brunnit på platsen, men enligt vad polisen säger till Aftonbladet har branden sannolikt självslocknat. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott.

– Vi har varit där på plats och gjort vissa beslag. Vi misstänker att det här har inträffat mellan sen eftermiddag i fredags fram tills i morse, säger Nils Norling på polisen i Malmö till Aftonbladet.

I fredags samlades omkring 200 personer i en demonstration i Malmö där antisemitiska slagord skanderades, bland annat "Vi ska skjuta judarna". På lördagen utsattes synagogan i Göteborg för en brandattack, då ett okänt antal personer kastade molotovcocktails mot synagogan. Ett 20-tal ungdomar befann sig inne i byggnaden vid tidpunkten. Åklagaren rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Tre personer sitter anhållna för händelsen.

Ämnen i artikeln