Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag vill gratulera Malt till ett bra genomfört karaktärsmord. Kanske det bästa sedan den 22 juli, sa Breivik, då det var hans tur att förklara sig

Malt menar att Breivik kan lida av diagnosen Asberger, Tourettes och en narcisitisk personlighetsstörning. I den första rättspsykiatriska rapporten om Breivik fastslogs det att han inte var tillräknelig då han begick sitt terrordåd eftersom han lider av paranoid schizofreni.

Malt stöder inte den slutsatsen. Han menar dock att det är möjligt att Breivik är paranoid och psykotisk. Samtidigt som Malt pekade på olika symptom som lett Malt till sin slutsats brast det för Breivik och han avbröt vittnet.

- Det är löjligt att jag inte får kommentera detta. Det är oacceptabelt och kränkande, sa Breivik till domaren.

Malt poängterade flera gånger att de allra flesta med Asperger eller Tourettes klarar sig bra i vardagen och han förtydligade att han inte ville att någon skulle känna sig uthängd.

Breiviks förklarade sig på eftermiddagen. Han hade antecknat flera punkter på saker som han inte var enig med Malt i. Dessa läste han upp, bland annat sa han att han aldrig varit deprimerad. Han sa även att han aldrig har haft problem med långvariga relationer. Han menar att han haft två förhållanden sedan 2002, båda på sex månader.

– Domaren borde avisa alla psykiatriska vittnen. Det här målet handlar politisk extremism, inte psykiatri, sa Breivik.

När rätten inleddes meddelade domaren att den psykiatriker som behandlade Breivik då han var fyra år inte kommer att höras som vittne på grund av han inte kan undantas från tystnadsplikten. Anders Behring Breivik har motsatt sig att han ska få vittna.

Ämnen i artikeln