Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under dagen hördes totalt fyra vittnen om bombdåden i central Oslo. Bland annat berättade en 40-årig sjuksköterska om hur hon varit på utflykt till Oslo med sina två barn. När de letade parkering utanför regeringskvarteret så small det. Hon berättade hur hon eferåt körde i panik mot Telemark, barnen försökte få henne att förklara vad som hänt men hon kunde inte det, det skriver NRK i sitt referat från rättegången.

Hon berättar också hur hennes äldsta barn sagt att de aldrig skulle prata om bomben igen.

– Jo, sa jag, det ska vi göra. Länge, sa kvinnan.

Hon förklarade för barnen att den person som utför ett sådant bombdåd som de sett är sjuk. När kvinnan berättade om barnens reaktion så log Breivik.

Bland de andra vittnena fanns Kristian Rasmussen som bröt nacken och hamnade i koma efter attacken. Han berättade att hans familj fått identifiera honom genom ett litet ärr han har på lillfingret, då han i övrigt var så illa tilltygad och blåslagen.

En expeditionschef på ett av departementet befann sig utanför byggnaden när bomben small. Han hörde först smällen, sen kom tryckvågen och och han kastades iväg. Hans ögon skadades svårt av splitter. Han beskrev även sin rädsla för att dö och lämna barn och fru ensamma. Idag mår han dock bra och sa att han ser lika dåligt nu som innan attacken.

Rättegången återupptas först den 3 maj.

Ämnen i artikeln