Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under fredagen berättade Anders Behring Breivik om massmordet ute på Utøya. Han inledde med att varna för att han skulle ta upp hemska detaljer, det rapporterar NRK i sin livebevakning från rättegångsförhandlingarna.

Därefter gick han igenom förloppet från det att han stannade med bilen vid färjan som tog honom över till ön, fram till att han blev gripen av den norska insatsstyrkan.

Till personerna på färjan och den civila polisman som fanns på Utøya berättade han att det varit ett terrorangrepp i Oslo, att han var där som en rutinåtgärd. Breivik bar under dådet sin egenhändigt tillverkade polisuniform.

På ön möter han polismannen som börjar fråga om dådet, Breivik berättar hur han var säker på att han blivit upptäckt. På väg in i huvudhuset tar han upp sin pistol och börjar skjuta.

– Det kändes som ett år. Hela kroppen sa emot när jag tog upp vapnet. Hundra röster i huvudet sa "gör det inte, gör det inte", sa Breivik under rättegångsförhandlingarna.

Efter de inledande skotten berättar Breivik att han bestämde sig för att skjuta så många som möjligt. Han skjuter mot alla han ser, de han träffar går han fram till och skjuter med "uppföljningsskott".

Breivik berättar hur många gömt och låst in sig i hus, han försökte då lura ut dem.

– Jag sa att det finns en båt som ska evakuera er, ni måste komma ut. Några kom mot mig. Då tog jag upp Glocken och sköt, sa Breivik.

Åklagaren Ina Bejer Eng frågade varför har fortsatte skjuta efter att ha dödat fler än tolv personer, då Breivik igår ska ha sagt att det är antalet som behövs för att få tillräckligt med uppmärksamhet i pressen.

– Målet var att döda 600, svarade Breivik.

Tidigare under dagen frågade hans försvarsadvokat Vibeke Hein Bæra ut honom ut om hans egen syn på sin psykologiska hälsa. Breivik sa att han inte såg sig som något psykfall utan som tillräknelig, men att han inte trodde att många skulle kunna förstå det. Han berättade att han "avemotionaliserat" sig själv från och med 2006 för att kunna utföra dåden. Breivik säger att han var tillräknelig och att dådet var politiskt motiverat.

– Ska du se på mig som person måste du se mig som en säljare. Jag säljer ett budskap. Jag är en fotsoldat för den konservativa revolutionen, sa Breivik.

Målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen frågade vilka han såg bland åhörarna i salen.

– Jag ser drabbade och anhöriga som jag ödelagt liven för och som jag vållat ohygglig smärta, sa Breivik.

Breivik fortsatte och sa att inte hade någon möjlighet att sätta sig in i vad de anhöriga kände, skulle han ha kunnat det hade han inte kunnat fortsätta leva efter Utøya.

Rättegångsförhandlingarna återupptas på måndag.

Ämnen i artikeln