Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Behring Breivik har, i ett brev skrivet till Beate Zschäpe, berömt henne för hennes kamp mot ett multikulturellt Tyskland. Zschäpe är den sista levande medlemmen av den tyska nazistiska terroristgruppen Underjordiska nationalsocialister, NSU. Hon sitter just nu häktad i Köln i väntan på rättegång.

NSU bestod ursprungligen av Zschäpe och två till. De misstänks ha mördat tio personer, rånat fjorton banker och genomfört två bombattentat. Zschäpe överlämnade sig själv till polisen i samband med att hennes medbrottslingar tog livet av sig efter ett misslyckat bankrån.

Zschäpe är än så länge inte dömd, men om hon blir det menar Behring Breivik att hon bör ta chansen att "flagga" för sina "politiska motiv". Han föreslår att hon kan använda rättegången som en "plattform" som hon kan propagera ifrån, rapporter Der Spiegel.

"Om det är tydligt att du verkligen är en militant nationalist som valt att bidra på det här sättet kommer, du av många betraktas som en modig nationalistisk hjälte som gjorde allt du kunde och offrade allt för att stoppa multikulturalism och islamiseringen av Tyskland", står det i brevet.

Behring Breivik skriver: "jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste ha varit att kämpa ensam, syster". Han menar att han och Zschäpe är bland "de första regndropparna som kommer leda till en massiv, rensande storm, som närmar sig Europa" och att de är "martyrer för den konservativa revolutionen".

Han tycker att Zschäpe ska vara "extremt stolt över sina uppoffringar och mödor", men påpekar att han själv agerat annorlunda. Han menar att det är mer effektivt att attackera "eliten" istället för "minoriteten", även om båda metoderna gör "skada på det multikulturella experimentet".

Förra året mördade Behring Breivik 77 personer och skadade 242 personer. Han kommer antagligen spendera resten av sitt liv i fängelse, "eller i alla fall till den här regeringen byts ut", som han själv uttrycker sig i brevet. Han uppmanar Zschäpe till att skriva till honom om hon också döms till fängelse.

Ämnen i artikeln