Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Behring Breivik får sin dom på fredag. Antingen döms han till fängelse eller till tvångsvård. Han menar själv att han var tillräknelig när han begick terrordåden i Oslo och på Utöya.

- Han vill dömas som tillräknelig och det är fortfarande den viktigaste frågan för honom. Han är upptagen med vad han ska säga till domarna och har därför förberett några formuleringar för olika utfall och vad han ska säga, säger hans försvarare Geir Lippestad, rapporterar TT.

Även om Breivik döms till tvångsvård kan han få avtjäna sitt straff i fängelse. Det beror på att om rätten bedömer att han inte är psykotisk i dagsläget, då kan han överföras till en anstalt, enligt en norsk paragraf som bara använts en gång på över tio år.

Om Breivik anses ha varit tillräknelig när han mördade 77 personer döms han med stor sannolikhet till förvaring. Det är en form för livstidsstraff och innebär att Breivik får en övre och undre tidsgräns för sitt straff, men när Breivik avtjänat den tiden, så görs varje var femte år en bedömning av om han fortfarande utgör ett hot mot samhället. I praktiken innebär det att Breivik kan få sitta inlåst resten av sitt liv.

Skriver böcker i fängelset

Förutom att planera sina kommentarer till domen på fredag skriver Breivik på tre böcker, enligt hans advokat Tord Jordet. En av böckerna ska bli en sorts dagbok och handla om förberedelserna inför terrordådet. Bland annat ska Breivik beskriva de möten som han påstår att han haft med meningsfränder. Han ska även skriva om sina resor till London och Liberia 2002, rapporterar Aftonbladet.

Breivik har i förhör och under rättegången inte velat berätta om de personer som han säger sig ha mött. Breivik har dock hävdat att han mött en serbisk krigsförbrytare. Polisen tror inte på att det mötet ägt rum utan menar att Breivik ägnade sig åt handel med så kallade blodsdiamanter i Liberia.

Ämnen i artikeln