Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under tredje dagen av rättegången mot Anders Behring Breivik kretsade åklagarnas utfrågningen kring Breiviks resor till Liberia och London 2002. Många frågor ställdes också om hans kontakter i utlandet och i Norge. Breivik besvarade de flesta frågor med att han inte ville kommentera dem och verkade vara irriterad på åklagaren, enligt NRK:s referat från rättegångsförhandlingarna.

På eftermiddagen blev Breivik lite mer talför och berättade bland annat att han inte var den enda från nätverket "Knights Templar" i Norge.

– Jag är en av tre celler i Norge och de andra två kommer att slå till snart, sa Breivik.

Då frågade åklagaren om vi borde vara rädda. Breivik svarade då att de kunde slå till när som helst. Han menade att Knights Templar vill provocera fram en konflikt innan det demografiska övertaget går förlorat.

Åklagaren frågade Breivik varifrån han hämtat inspiration. Breivik svarade att han hämtat inspiration från al-Qaida när det gäller hans metoder, hans ideologi grundar sig på "alla författare som stöttar våldsamma aktioner".

Breivik åkte, enligt uppgifter i hans manifest, under våren 2002 ner till Liberia för att träffa en serbisk man som han fått kontakt med via en annan person han pratat med på internet. Åklagarna ville gärna höra detaljer kring resan och den serbiske mannen, men detta ville Breivik först inte svara på. Han menade att det kunde få till följd att andra personer skulle bli gripna.

Senare ändrade sig dock Breivik och berättade att resan till Liberia var en prövning, att det var som en krigzon och helt livsfarligt.

Åklagarna ställde också många frågor kring nätverket Knights Templar. Breivik berättade att han mött totalt fyra personer ur nätverket, mannen i Liberia och tre personer i London. Åklagaren visade då ett tillägg i manifestet, där Breivik skrivit att han mött tolv personer ur nätverket. NRK skriver inte i sitt referat hur Breivik reagerade på denna uppgift.