Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Simen Brænden Mortensen var först upp att vittna under torsdagen, den första rättegångsdagen efter långhelgen. Den 22 juli förra året hjälpte han till med parkering och biljetter för färjan över till Utøya. Han berättade hur en polisman kom körande i en varubil och sa att han var där för att säkra ön efter terrorsprängningarna inne i Oslo. Innan han åkte över till Utøya hjälpte Mortensen Breivik att hämta en tung väska från bilen. Breivik tog också fram sitt gevär med kikarsikte. Hans förfalskade legitimation och emblemprydda uniform gjorde att ingen ifrågasatte hans uppdrag. Kort efter att färjan nått Utøya hörde de hur skott avlossades.

– Vi ringer till ön och får höra att det är en polisman som skjuter folk, att vi skulle ringa polisen, berättar Mortensen.

Kaptenen på MS Thorbjørn var nästa person att vittna. Hans fru, Monica Bøsi var en av de första som blev skjutna av Breivik. Kaptenen och hans fru hämtade Breivik på fastlandssidan. Innan de lät Breivik stiga på färjan för att ta honom till Utøya bad de honom att skyla sitt gevär i en plastsäck, då många på ön var väldigt skärrade efter att ha hört om bombningen inne i Oslo. På vägen över till ön försökte Monica Bøsi prata med Breivik, enligt Kaptenen var det mest hans fru som pratade, Breivik nickade mest.

Väl på ön körde kaptenen Breiviks tunga väska till ett av husen. När han rundade en husknut på väg tillbaka såg han hur Breivik sköt polismannen Trond Berntsen. Han var osäker på om han också såg hur hans fru, Monica Bøsi, blev skjuten.

– Först tror jag att det är en övning. Sen tänker jag att det är Gadaffi som skickat något för att skjuta oss, han hade sagt att han skulle skicka någon för att döda folk i Europa, berättar kaptenen.

Efter att ha sett Breivik skjuta de första skotten flydde kaptenen runt ön och tillbaka till båten. Han och en matros lade ut för att det var den enda båten de kunde använda för att rädda folk. Med på båten var sju andra personer, däribland Eskil Pedersen som är ledare för det norska Arbetarpartiets ungdomsförbund.

Senare samma dag kom kaptenen tillbaka till ön och såg att hans fru verkligen hade blivit skjuten. Kaptenens dotter, som också befann sig på ön, klarade sig men lider mycket av det inträffade.

Polisen Gøran Dyvesveen vittnade senare under rättegångsdagen om kriminaltekniska undersökningar på Utøya. Han gick igenom Breiviks väg över ön och förklarade hur man undersökt och vad man hittat på plats efter plats. Mycket av rättegången tv-sändes idag, men flera bilder från polismännens genomgång ansågs allt för starka för att visas.

– Det är många starka bilder vi vill varna för, de ger en känsla av hur situationen den 22 juli var, säger Dyvesveen.

Han fortsatte att beskriva hur fynd av patronhylsor överenstämt med platser där man funnit mördade personer.

Bilder visades på hur Breivik modifierat sin pistol med ett lasersikte samt ristat in "Mjölnir", Tors hammare, som Breivik döpt den till. Sitt gevär hade Breivik döpt till "Gungnir", efter Odens spjut.

Sist att vittna under dagen var departementsrådet Ingelin Killengreen. Hon vittnade bland annat om hur man på departementen förstärkt sina säkerhetsrutiner.

– Det är inget vi vill göra, men alla visar förståelse för att vi gör detta nu, säger Killengreen.