Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I april dömdes polismannen för medlemskap i National Action och för att ha ljugit i polisens granskningsformulär när han skulle anställas. Han dömdes även för innehav av terrormanualer om bombtillverkning och knivträning. Straffet för brotten har ännu inte fastställt, men domaren i målet har meddelat att mannen kan förvänta sig fängelsestraff. 

Får sparken från polisen

På onsdagen sparkades han från sin anställning hos polisen då han ”utan tvekan skadat förtroendet för polisen”, rapporterar The Guardian. 

Den före detta polismannens medlemskap i National Action uppdagades i samband med att databasen till det högerextrema forumet Iron March läckte 2019. Detta är första gången en polis fått sparken för att ha tillhört en olaglig organisation. 

National Action förbjöds 2016. En av anledningarna till förbudet var att den hyllat mordet på parlamentsledamoten Jo Cox. 2018 dömdes tre personer från National Action för att ha planerat att mörda parlamentsledamoten Rosie Cooper och en kvinnlig polis.

Sedan förbudet har National Action-medlemmar samlats i grupper under andra namn som Scottish dawn, NS131, Sonnenkrieg Division och System Resistance Network. Även de organisationerna är förbjudna.