Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att ha legat tämligen lågt under 1997 – fullt upptagna med att värja sig från åtal för hets mot folkgrupp och den hårda interna konflikten med konkurrenterna inom Combat 18 – var nyårskonserten tänkt som avstamp för en rad kommande konserter under året. Det slutade i katastrof för den nazistiska musikscenen. 314 nynazister greps för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Det är det största massgripandet i svensk kriminalhistoria.

Bland de gripna fanns medlemmarna i det amerikanska bandet Max Resist, samt flera personer från Tyskland och Norge.

Bråket uppstod när bandet Max Resist äntrade scenen och började göra Hitlerhälsningar. Polisbefälen beordrade att de skulle gripas för hets mot folkgrupp, vilket utlöste ett regelrätt slagsmål där polisen fick tillkalla hundar för att driva tillbaka de trehundra nazisterna.

Avvisades på flygplatsen

För att reparera skadorna annonserade Nordlandvänliga Blod & Ära i Södetälje en stödkonsert för de gripna den 31 januari. Även den slutade i fiasko. Polisen var förberedd och samtliga inbokade lokaler som nazisterna hyrt under falska förespelingar hade avslöjats. Dessutom kom dragplåstret från England, nazibandet Brutal Attack, inte längre än till flygplatsen innan de skickades hem igen. Polisen tog deras medhavda CD-skivor som förevändning för att misstänka att de ämnade begå brott - hets mot folkgrupp - i Sverige.

I beredskap fanns under kvällen långt fler än de 120 poliser som ingrep i samband med nyårskonserten. Polisens taktik var att störa nazisterna redan vid mötesplatserna där tillresta konsertbesäkare utsattes för ständiga visitationer. Så småningom gav Blod & Ära upp och inställde konserten.

Några större bråk utbröt aldrig den 31 januari. Bland de få som greps fanns tillresta norrmänn som kommit för att lyssna på det norska vit makt-bandet Norhat. I brist på konsert slod de sönder en restaurang.

Ställningskrig

Polisens hårdnade attityd har i princip utlöst ett ställningskrig mellan Stockholmspolisen och naziströrelsen. Det finns flera orsaker till detta.

Efter C18-vänliga Nationalsocialistisk Fronts (NSF) antijudiska demonstration i Stockholm inför Kristallnatten den 8 november riktades massiv kritik mot polisen för passivitet. Polisen agerade huvudsakligen skyddsvakt för nazisterna och de enda ingripanden som gjordes var mot antifascister. Senare på kvällen attackerade nazister en klubb för homosexuella i Stockholm.

Knappt hade kritiken mot polisens obefintliga agerande ebbat ut förrän en vit makt-konsert genomfördes på en restaurang i centrala Stockholm. Lokalen hade hyrts utan att antyda vad för slags konsert det handlade om. När ägaren insåg vad det var för gäster det handlade om kontaktade han polisen, som dock uppmanade ägaren att låta konserten hållas.

Sedan dess har den nybildade nazigruppen NS-Stockholm riktat hot mot flera kända personer, däribland polisens presstalesman Claes Cassel. Hoten omfattar bland annat fotografier på en maskerad pistolbeväpnad nazist utanför Cassels hem.

Två unga nazister, Gustav, 17, och Stefan, 19, har gripits för hoten.

Skyddsvakt

Polisens agerande den senaste tiden är dock en välkommen förändring. Under flera år har den nazistiska musikindustrin, inte minst Nordland, haft fritt spelrum och i vissa fall har polisens agerande närmast inneburit att nazister skyddats istället för att åtalas för hets mot folkgrupp.

Det mest kända exemplet var i samband med en vit makt-konsert i februari 1996 där Nordland hyrt Folkets Hus i centrala Eskilstuna för en spelning med både svenska och utländska band. Konserten som drog ungefär 700 nazister både från Sverige och utlandet blev Sveriges största vit makt-konsert. Polisen slog en järnring runt konsertområdet och bakom polisens ryggar skanderade hundratals nazister slagord som ekade genom centrala Eskilstuna.

Kritiken lät inte vänta på sig och polisen tvingades förneka att de hade upprättat en "nazistisk frizon" i samband med konserten.

Situationen blev inte bättre av att den sammanföll med en uppmärksammad utvisning av en kurdisk familj. Att polisen skyddar nazister och utvisar invandrare såg helt enkelt inte bra ut.

Ekonomisk förlust

De gångna två åren har myndigheterna haft en ambivalent inställning till att gripa nazister för hets mot folkgrupp. I samband med en konsert utanför Linköping 1996 gjordes dock ett tappert försök.

Redan vid nazisternas uppsamlingsplats en bit innan själva konsertområdet greps fyra nazister för att ha burit symboler som klassas som hets mot folkgrupp. Senare greps ytterligare ett tiotal personer inne i själva konsertlokalen för att ha ropat Sieg Heil. Polisens bestämda agerande gav en förespegling att myndigheterna hade tänkt ta i tu med naziströrelsen.

Just nu pågår ett ställningskrig mellan polis och nazister. Nordland och Blod & Ära har utlovat ytterligare konserter, men samtidigt klarar inte vit makt-rörelsen hur många avbrutna och inställda konserter som helst. Notan för nyårskonserten slutade på minus 200 000 kr och fiaskot i slutet av januari på omkring 100 000.

David Lagerlöf/Expo
© Expo 1998
(Expo/Monitor nr 2 - 1998)