Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bulgarien har skakats av våldsamma protester de senaste tre veckorna. Demonstrationerna, som började som en kampanj mot höga elräkningar, har utvecklats till ett allmänt uppror mot de svåra levnadsförhållandena i Bulgarien och de etablerade politiska partierna. Regeringschefen Bojko Borisov avgick för en och en halv vecka sedan till följd av protesterna. Nyval är planerat till den 12 maj, skriver Sofia Globe.

Bulgariens tidigare premiärminister, konservativa Ivan Kostov, bad i torsdags presidenten Rosen Plevneliev om att få bilda en regering bestående av experter fram till valet.

Reaktionerna från det högerextrema partiet Ataka och dess ledare Volen Siderov blev mycket starka.

– Om Kostov bildar regering måste Ataka ta till gerillametoder och starta ett väpnat krig, sade Siderov.

Siderov lade till att Kostovs parti Demokrater för ett starkt Bulgarien borde upplösas och Kostov själv ställas inför rätta.

Bedömare ser hotet som en provokation. Siderov har länge bedrivit en kampanj mot Kostov och andra politiker som han menar är ansvariga för privatiseringar av nationella intressen sedan demokratiseringen. Han har vid upprepade tillfällen kallat Kostov för en "förrädare av nationen".

Ataka har suttit i det bulgariska parlamentet sedan 2005, men har försvagats de senaste åren på grund av splittringar och skandaler. Innan den senaste tidens politiska oro hade partiet svagt stöd i opinionen och bedömdes inte kunna behålla något av sina 21 mandat i val. De omfattande protesterna innebär dock ett nytt läge för Siderov, som åter ser en chans att ingå i en regeringskoalition och nu gör allt för att samla röster.