Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I videon, som Dayana Jadarian delat på sin Facebook, sprider David Duke ett antisemitiskt budskap, där han bland annat påstår att judendomen går ut på att hata icke judar. Duke är en ökänd judehatare och rasideolog som ofta lyfts fram av nazister, även i Sverige.

Trots att Dayana Jadarian på Facebook mötte kritik för sin delning av Duke och att hon uppmärksammades på Dukes antisemitism försvarade hon först att hon publicerat videon. Hon menade att Duke inte sprider rasism i videon utan att den innehåller "fakta" och "det vet alla men många vill förtränga det". Till Ekuriren ger hon en helt annan version. Till tidningen säger hon nu att hon "handlade i okunskap" om David Dukes bakgrund.

– Jag är hemskt ledsen över min länkning och den debatt som följde. En gång för alla vill jag förtydliga att jag inte är rasist eller antisemitisk. Därför tar jag avstånd från David Duke och hans åsikter, säger hon till Ekuriren och fortsätter.

– Nu tar jag konsekvenserna av situationen och vill meddela att jag har tagit tillbaka mina kandidaturer inför valet, säger Dayana Jadarian.

Centerpartiet skriver i ett pressmeddelande:

"Centerpartiet står för alla människors lika rätt och värde och tar avstånd från all form av rasism. Det är formellt för sent att ändra valsedlarna nu. Men skulle Dayana bli invald till något förtroendeuppdrag så kommer hon omedelbart att avsäga sig detta."

Centerpartiet har kritiserats för hur de hanterat ärendet. När Metro först tog upp Jadarians antisemitiska delning på Facebook sa ordföranden för Centerpartiets Sörmlandsdistrikt, Bo Rundquist, att han inte kunde säga om delningen av David Duke gick över "över gränsen eller inte" för att leda till uteslutning.

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein skrev, med anledning av reaktionen, i ett uttalande: "Detta är oerhört allvarligt. Rundquist vet uppenbarligen inte vad antisemitism är och inser inte att Centerpartiets antirasistiska trovärdighet står på spel".

Centerpartiet har även fått kritik för hur de hanterat ärendet på sitt officiella Twitterkonto. Trots att videon som Jadarian delade innehöll ett grovt antisemitiskt budskap så kopplade Centerpartiet delningen av den till Israel och Palestina konflikten. På en fråga från Svenska kommittén mot antisemitism, om Centerpartiet tänkt att vidta några åtgärder mot Jadarian, så svarade partiet med sitt Twitterkonto:

" Centerpartiet tror på alla människor lika rätt och värde. Det är en stor tragedi som nu utspelats i Israel/Palestina..." Twittrade Centerpartiet och fortsatte:

"Det är inte fruktbart att söka syndabockar i en konflikt som är så komplicerad och pågått så länge."

Svenska kommittén mot antisemitism kallade svaret obegripligt. "Vad har Jadarians spridande av judehat i Sverige med Israel-Palestina-konflikten att göra?", undrade de på Twitter och fortsatte: "Menar Centerpartiet att nazisten David Dukes antisemitiska video är ett inlägg om Israel/Palestina? ."

Senare gick Centerpartiet ut med att de tar avstånd från Jadarians inlägg och delning av David Duke. Partiet meddelade också att Jadarian avsagt sig sin kandidatur för Centerpartiet i samtliga val.