Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ingrid Carlqvist inledde med att slå fast att svenska journalister istället för att informera trycker ner folks åsikter. Det största hotet mot yttrandefriheten var vidare enligt Carlqvist islam och hon sa sig vara trött på ord som rasism och högerextremism.

– Media har bestämt att Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti. Journalister målar gärna ut muslimer som en utsatt grupp, sa Carlqvist och fortsätter:

– Generellt låter sig inte muslimer integreras i sitt nya land.

Stämningen blev stundtals hätsk – särskilt efter att Carlqvist gjort klart att hon vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

– Det är dags att muslimer lär sig att tåla kritik, sa Carlqvist. Vi måste ständigt backa undan från våra rättigheter ju mer islam det finns i samhället.

För Expo Idag berättar Carlqvist att upphörandet av servering av fläskkött i skolor, flickor i slöja och hedersmord enligt henne är tydliga tecken på en islamisering.

– 90 procent av alla hedersmord i Sverige sker i Islams namn. Ju fler muslimer desto fler hedersmord, säger hon.

Lars Vilks som tillsammans med ett antal andra paneldeltagare diskuterade samspelet mellan konst och media, berättade för Expo Idag om hur hans okända rondellhund på senare tid fått eget liv.

– Mina konstprojekt utspelar sig i medierna och särskilt rondellhunden har slingrat sig in i många olika politiska områden, säger Vilks och lägger till att bilden egentligen är ovanligt snäll.

– Rondellhunden har fått ett symbolvärde men är obegriplig utan en introduktion.

När frågor ställdes kring Lars Vilks deltagande på den antimuslimska konferensen i New York, som arrangerades den 11 september av organisationen Stop islamization of nations, SION, avfärdades dessa av Vilks. Han menar att SION inte existerar överhuvudtaget och att media varit ute efter honom.

– Det intressanta med bevakningen var att fokus låg på mig och att jag skulle bekänna färg. Den här konferensen som faktiskt blev ganska bra ser jag som en marginell historia.

På mötet i New York liknades muslimer vid "råttor" som förökar sig och English Defence League hyllades som hjältar. Krav ställdes även på att USA skulle stoppa all invandring från muslimska länder.

Ämnen i artikeln