Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtiden skulle bli Sverigedemokraternas nya organ utan belastad historia och med företrädare som skulle inge förtroende. Men problemen har hopat sig.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen misstänks för grovt skattebrott. Bakgrunden ska enligt källor till TV4 vara en affärsuppgörelse värd miljoner i samband med att den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist köptes ut ur Sverigedemokraterna efter järnrörsskandalen. Pengar ska utan att ha deklarerats till skatteverket gått genom det bolag som äger Samtiden.

Nu kan Expo Idag avslöja att chefredaktören Jan Sjunnesson som anställdes för att driva och leda Samtiden spridit grov rasism och sökt kontakt med en förintelseförnekare för att få reklam för sin bok.

Sjunnesson hyllade den 29 december 2014 filmen "Islamic Sexuality a survey of Evil" på sin Facebook-sida. I den föreläser den amerikanska antimuslimen Ann Barnhardt och pekar ut muslimer som pedofiler som bör deporteras.

"Muslimer borde slängas ut ur landet. De borde gripas och slängas ut för att de per definition är engagerade i uppvigling. Sharialagen är ett uppror mot USA:s konstitution. De borde alla deporteras, allihop. Det enda moraliska dilemma jag har med detta gäller kvinnorna och barnen."

Hon fortsätter:

"Jag vill även ta detta ett steg längre, om tiden kommer när förnuftet åter råder i det här landet ska politikerna i USA som främjar spridandet av islam också gripas och åtalas för förräderi och uppror. De har begått förräderi."

I föreläsningen anklagas "de flesta" muslimer för att vara pedofiler och tillskrivs även homosexualitet, vilket i filmen beskrivs som ett sataniskt hot mot samhället.

Jan Sjunnesson kommentar sin delning av filmen med:

"Tuff kristen amerikanska gör fullständigt ned islam. Inget för känsliga islamofiler."

Sjunnesson vill till Expo Idag inte kommentera hur han ser på filmen.

– Jag har nog inte tittat på den om jag ska vara ärlig. Jag twittrar runt en massa, säger Sjunnesson.

Men du har ju skrivit att den "fullständigt gör ned islam. Inget för känsliga islamofiler".

– Jasså, den. Den såg jag väll. Ska du skriva om det här? Nej nu backar jag. Jo jag har sett och minns att jag skrev det där, men jag vill inte figurera i Expo så vi stannar där, säger Sjunnesson.

Jag undrar vad du tycker om filmen. Du har ju lagt ut detta. Står du inte för det?

— Ta den skärmdumpen och citera från det. Jag säger inget mer till Expo.

På Facebook har Jan Sjunnesson även uppmanat rasideologen och antisemiten Henrik Palmgren att på sin sajt Red Ice Creations uppmärksamma en av hans böcker.

"Hej, du gjorde aldrig något på min Sverigebok", skrev han till Palmgren på Facebook den 8 december 2013. Sjunnesson ställer sig också positiv till att medverka i en intervju.

På sajten som Jan Sjunnesson vill medverka i förnekas Förintelsen och i konspirationsteorierna anklagas judar systematiskt för ett påstått folkmord på vita.

Jan Sjunnesson har även gillamarkerat flera av Henrik Palmgrens statusuppdateringar. Ett exempel är från april 2014 då Palmgren i ett antisemitiskt inlägg frågar sig om han kommer att gripas för de åsikter han framför i sin podcast eller om han ska hålla sig till det som är "kosher", vilket i sammanhanget innebär att inte utmana den påstådda judiska makten.

Inte heller relationen med Palmgren är Sjunnesson intresserad av att kommentera.

– Det vet jag inte vem det är. Men har jag skrivit om boken till han måste det vara för två år sedan när jag gav ut boken. Jo, jag har ett svagt minne om vem det är. Men vi stannar där, säger Sjunnesson.

För mindre än ett år sedan tog Sjunnesson åter kontakt med Palmgren på Facebook.

På sociala medier har Sjunnesson återkommande spridit material och nyhetskällor kopplade till den rasideologiska miljön. Ett Exempel är när Sjunnesson länkade till nazistsajten Realisten, den 27 februari 2013, och uppgett att han gillar den högerextrema komikern Paul Ramsey, som enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center uttalat sig mot demokrati och menar att "den vita rasen" är överlägsen och att USA bör bli "90% vitt".

Ämnen i artikeln