Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

IS flyttar fram sina positioner

I Irak och Syrien har Islamiska staten (IS) genomfört 69 procent fler väpnade attacker under april 2020 jämfört med 2019, uppger Center mot våldsbejakande extremism i sitt nyhetsbrev, med hänvisning till data från sajten Middle East Institute.

Både Syrien och Irak är pressade av coronapandemin. I en intervju med GP säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att IS flyttar fram sina positioner och utnyttjar coronakrisen.

 

Extremhögern eldar på motståndet mot restriktionerna

Från olika delar av världen kommer rapporter om hur extremhögern deltar i, och drar nytta av, det öppna motståndet och demonstrationerna mot coronarestriktionerna. I USA har vit makt-organisationer infiltrerat demonstrationer i bland annat Chicago, rapporterar NPR.

I delstaten Washington kan invånare anmäla brott mot restriktioner, till exempel företag som inte följer reglerna. Men där har en högerextrem milis samlat namn på anmälare och hängt ut dem på internet, vilket resulterat i dödshot, enligt LA Times.

Och i Storbritannien har högerextrema profiler som Tommy Robinson och den före detta Britain First-ledaren Jayda Fransen engagerat sig i protesterna mot regeringens hårda restriktioner och påstådd ”polisbrutalitet”, rapporterar Hope not hate.

 

Flera stora vit makt-festivaler ställs in

De flesta av den kommande sommarens stora musikfestivaler har ställts in eller skjutits upp i coronakrisens spår. Så även flera stora festivaler för vit makt-musik i Europa, rapporterar Vice. Däribland Fortress Europa, en tvådagarsfestival i Kiev som väntades dra över 1000 fans, som skjuts upp till nästa år.

Enligt experter som Vice pratat med kan de uppskjutna och inställda festivalerna på kort sikt innebära ett hårt slag mot högerextrema nätverk i Europa, som förlorar både en viktig inkomstkälla och viktiga forum för att nätverka och rekrytera.

 

 

Ämnen i artikeln