Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Åkesson (SD): Tegnell måste avgå

Sveriges strategi mot coronaviruset är ett fiasko och bygger på löst grundande antaganden, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på DN Debatt. Åkesson lyfter exempelvis att Sverige ligger högt sett till antalet döda per capita samt att Folkhälsomyndigheten inledningsvis sa att det inte fanns någon risk för samhällsspridning i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell bör ta ansvar för de misstag som Folkhälsomyndigheten begått och avgå, skriver SD-ledaren vidare i artikeln. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson svarar med att kalla Åkessons kritik missriktad.

— Jag tycker att det är närmast patetiskt, säger Carlsson till DN.

 

Protester mot Bolsonaros coronastrategi

I Brasilien har protester brutit ut mot president Jair Bolsonaros coronastrategi, protester som också är antirasistiska och mot polisvåld, rapporterar Bloomberg.

Brasilien har näst flest konstaterade fall av covid-19 i världen, 672 846 fall, och 35 930 dödsfall. Detta samtidigt som presidenten kraftigt tonat ned riskerna och kallat covid-19 för ”en liten förkylning”. Under helgen blåste kritiken upp till storm efter att regeringen under fredagskvällen slutade publicera de dagliga rapporterna om antalet smittade och döda de senaste 24 timmarna, och rensade bort den gamla statistiken från en officiell myndighetssajt om viruset. Enligt The Guardian rapporterar brasilianska medier att ordern kom direkt från Bolsonaro.

Siffrorna publicerades igen på söndagen efter protesterna, och efter kritik från läkare, guvernörer och advokater.

Demonstranterna protesterade även mot rasism till minnet av George Floyd och även av Marielle Franco, en brasiliansk politiker och människorättsaktivist som mördades för två år sedan.

Mindre demonstrationer till stöd för Bolsonaro hölls också under helgen i bland annat Brasilia.

 

Migranter stämplas som smittobärare

I Italien och Grekland har extremhögern utnyttjat coronaviruset för att få genomslag med sitt budskap om att stänga gränserna för invandrare, rapporterar Balkan Insight.

”Viruset användes som ett effektivt verktyg för att underblåsa retoriken mot migranter. Rädslan för en okänd sjukdom fanns redan där, allt de behövde göra var bara att para ihop den rädslan med hur högerextrema grupper redan framställer migranter - som ett okänt hot”, säger den grekiske människorättsadvokaten Stevi Kitsou.