Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dansk Folkeparti ökade med åtta procent i valet och har 21 procents väljarstöd. Det gör partiet till Danmarks näst största parti. Socialdemokraterna som ledde regeringen innan valet är fortfarande landets största parti med 26 procents stöd. Men trots det kan de inte bilda regering. Istället ska Venstre, med sina 19 procent, sondera terrängen för en regeringsbildning.

Under valrörelsen uppgav Danske Folkeparti att det inte är intresserade att ingå i en regering, utan att de vill påverka utifrån. Nu öppnar dock partiledaren Kristian Thulesen Dahl upp för att han kan tänka sig att ingå i en regering med Venstre, men att det beroende på hur mycket av sina krav de får igenom i regeringsförhandlingen.

– Vi är inte nervösa för att gå in i regeringen. Det gör vi gärna, sa Thulesen Dahl på måndagen rapporterar TT.

Dansk Folkeparti har gått till val på ökade gränskontroller och ett EU-motstånd. Partiet har fört en kampanjretorik där utlandsfödda återkommande kopplats till kriminalitet. I partitidningens valnummer pryddes omslaget med rubriken "fakta om utländska kriminella" och i den pekas unga män med en "icke-västlig bakgrund" ut som brottsbenägna. Partiet varnar dessutom för östeuropeisk arbetskraft.

På en kampanjbilder som partiet lagt ut på Facebook är budskapen hätska. På en bild står det "Välkommen till asylstrup (namnet hänvisar till Köpenhamns flygplats Kastrup. red.anm). Massor av jobb, boenden och pengar till asylsökare!" och "Ge oss Danmark tillbaka".

Partiet driver även frågor om hårdare regler för asylsökande och motsätter sig ett mångkulturellt samhälle. I principprogrammet skriver partiet:

"Danmark är inget invandrarland och har aldrig varit det. Vi kommer inte acceptera en multikulturell förvandling av landet. Danmark är danskarnas land, och medborgarna ska ha möjlighet att leva i en trygg rättstat som utvecklar sig i överensstämmelse med dansk kultur".

I ett dokument på Dansk Folkepartis sajt beskriver partiet en "kamp mellan mellan danska och muslimska värderingar" och föreslår en rad lagar riktade mot muslimer, bland annat att skolor ska förvägras erbjuda muslimska barn halal-slaktat kött och att skolelever inte ska tillåtas ta någon ledighet under Ramadan.

Dansk Folkeparti har återkommande riktat sin retorik mot muslimer och gjorde 2012 ett utspel om att stoppa invandringen helt från muslimska länder.

Kristian Thulesen Dahl som leder Dansk Folkeparti har själv uppmärksammats för sin antimuslimska retorik. I ett uttalande 2009 sade han:

"Nu är det svårt att reglera sådant här noga. Danskar som vill konvertera till islam får självklart det. Med mig som statsminister har man religionsfrihet. Därför kan vi inte reglera siffror. Men min hållning är att det inte finns plats till fler med muslimsk bakgrund".

Dansk Folkeparti har haft inflytande på dansk politik. Mellan 2001 och 2011 fungerade de som stödparti åt regeringen och drev fram tuffa åtstramningar i invandringspolitiken. Något som partiet självt beskrivit som en framgång i valrörelsen. I Danmark är Dansk folkeparti dock inte ensamma om att göra utspel riktade mot människor som inte är födda i Danmark.

I valrörelsen hade bland annat Socialdemokraterna valaffisher med texten "Tuffare asylregler och mer krav på invandrare" och "kommer du till Danmark ska du arbeta".

Venstre hade en valaffisch med en texten:

"Ja till dem som kan och vill. Nej till kriminella UTLÄNNINGAR"

Dansk Folkeparti har svarat på kampanjerna med slogans som "Du vet vad vi står för".

Ämnen i artikeln