Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ungefär en månad sedan svarade kyrkoherde Kristine Stricker på en läsarfråga på Kritseligt Dagblads hemsida. Läsaren undrade om den Gud hon trodde på verkligen var den riktiga, eller om det i själva verket var muslimernas eller kanske någon av de andra religionernas gudar som är den riktiga guden.

I sitt svar skrev Kristine Stricker att det bara finns en Gud i detta universum och att denna gud har manifesterat sig på olika sätt i olika tider och i olika kulturer. Kanske, menar hon, finns det fler vägar till Gud än den som kristendomen erbjuder.

Upprörd debatt

Kyrkoherdens svar upprörde många och en debatt utbröt på hemsidan. Kristeligt Dagblad följde upp debatten med en artikel där man intervjuade andra präster och en biskop inom den danska lutherska folkkyrkan, personer som höll med Kristine Stricker i sitt resonemang.

Detta har fått Dansk Folkepartis kyrkopolitiska talesman Jesper Langballe (DK) att gå i taket, och han kräver alltså nu att dessa präster bör avskedas. Langballe menar att de, genom sina uttalanden, har brutit sina prästlöften och därför omedelbart bör lämna sina ämbeten. Även i andra partier ställer man sig frågande till prästernas uttalande, även om man inte är beredd att gå så långt som att kräva avsked.

Ämnen i artikeln