Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverige, vi har ett resultat. Under gårdagskvällen fick vi veta utgången i det EU-val som så mycket av det politiska samtalet och analyserna handlat om de senaste veckorna. När de flesta rösterna nu har räknats och presenterats visar det sig att Sverigedemokraterna för första gången (Kyrkovalet 2021 får ursäkta) backar i ett val.

Sverigedemokraterna som parti har uppenbart inte lyckats mobilisera tillräckligt med stöd. När alla siffror och underlag från valet presenteras och bryts ner vet vi mer om varför och en djupare analys kan då byggas men redan nu kan vi slå fast ett antal saker som med stor sannolikhet spelat en roll. TV4:s Kalla fakta-avslöjande om partiets ”trollfabriker” har varit den här valrörelsens stora ”snackis” och debattämne. I vilken grad den skrämde iväg väljare från partiet återstår att se men vad vi kan slå fast är att det haveristiska sätt partiet i allmänhet och Jimmie Åkesson i synnerhet hanterade situationen kraftigt påverkade förtroendet negativt för Åkesson, inte minst bland moderata väljare. Precis den väljargrupp som SD så gärna vill locka över till sin sida. Att en person i SD:s trollfabrik också avslöjades ha skrivit Putin-propaganda på sociala medier gjorde med stor sannolikhet inte saken bättre.

EU-valet är ett mobiliseringsval och vi vet sedan tidigare att SD har en utmaning att få sina sympatisörer och väljargrupper till vallokalerna. SD har sedan 2019 alltmer tonat ner sina krav på att lämna EU (något som delar av deras väljarbas fortsatt vill). Dessutom var partiets toppkandidater i valet förhållandevis svaga och inte tillräckligt mobiliserande bland SD:s väljare och gräsrötter.

I detta val har SD återigen visat att de går en alltmer högerextrem riktning. SD är nu ett samlande parti för hela den svenska ytterhögern och runt partiet sluter allt fler vit makt-aktivister upp. SD har visat hur gränslösa de är beredda att vara, vilket borde vara betydligt mer besvärande för en regeringskoalition som vunnit val på att upprätthålla lag och ordning.

Den som vill förstå SD:s väg framåt ska titta mindre på valnattens resultat och i stället på den valrörelse partiet bedrivit och de högerextrema narrativ som de spridit. En uppenbart rasistisk EU-valskampanj som bygger på filmer snodda från privatpersoner utan deras medgivande. Anonyma trollkonton som sprider vit makt-propaganda och med syfte att manipulera opinionen. Jimmie Åkesson och SD:s aggressiva och hatfyllda motattack mot fri och oberoende media i allmänhet, och TV4 i synnerhet. Något som unisont hyllats inom den svenska ytterhögern. SD:s saluförande av högerextrema konspirationsteorier om att de rödgröna partierna importerat ”röstboskap” samt Jimmie Åkessons rasistiska utspel om ett pågående ”folkutbyte” har även detta mötts av applåder och hyllningar hos svenska nazister och högerextremister så som hos Det Fria Sverige som för några dagar sedan skrev så här på sin hemsida:

”Och så, till sist, kommer SD-skördeströskan ut på fältet och skördar det som såtts och ser till så att det som för några år sedan var något “anständiga” Sverigevänner inte pratade om, är en sanning som genom ett trollslag. Jimmie Åkesson har just godkänt att alla SD:are i hela Sverige fritt kan tala om det pågående folkutbytet.”

Tidigare har den här typen av stöd från vit makt-miljön och att öppet sprida högerextrema narrativ och idéer varit besvärande för SD och primärt förpassats till partiet närstående så kallade alternativa medier. Detta utifrån tesen att partiet behöver ”minska träffytorna” och inte utåt framstå som alltför radikalt då detta bedömdes försvåra partiets möjligheter att nå samverkan och samarbete med partier inom svensk borgerlighet. Nu bedömer uppenbart partiet läget annorlunda. Erfarenheterna av samarbetet hittills med liberaler, kristdemokrater och moderater är att SD:s positionsförflyttning inte kostar på eller minskar möjligheterna för partiet att få genomslag för sin politik eller att få höga poster i riksdagens utskott. Den här valrörelsen och efterspelet kring avslöjandet om SD:s ”trollfabriker” visar att de borgerliga partierna inte omprövat detta förhållningssätt till SD eller dragit tydligare gränser för partiet, snarare tvärtom.

Ett val är till ända, mandaten till Europaparlamentet har delats ut. Men kanske sa de senaste veckornas valrörelse mer om den kommande utvecklingen på hemmaplan än vad som faktiskt väntar i Bryssel. Aldrig har en svensk valrörelse i efterkrigstid haft så närvarande högerextrema narrativ, budskap och tankefigurer som i detta. SD fick inte väljarna med sig som de hade hoppats. Kanske var gränsförskjutningen en felbedömning av SD, men frågan är om partiet kan backa nu när trösklarna mot extremhögern ytterligare slipats ned?

Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.