Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Henrik Vinge är SD:s vice partiledare och gruppledare i riksdagen. I en intervju förra veckan förklarade han att partiets ”tonläge delvis kan vara hårdare i dag än för fem, tio år sedan” och förklarade det med att andra partier närmat sig SD i invandringsfrågan.

”Vill man då vidmakthålla en unik position måste man säga det på ett ännu spetsigare sätt.”

Och nog har partiets politik spetsats till under detta valår. SD har bland annat föreslagit att en person ska kunna utvisas på grund av en ”en asocial livsstil” och att hela familjer ska kunna straffas med utvisning om en familjemedlem döms för brott. Råa utspel från SD om att människor som invandrat från ett visst land ska sättas på ett ”återvandringståg” bidrar ytterligare till att minoritetsgrupper upplever sig som andra klassens medborgare i Sverige.

Jag har tidigare beskrivit hur SD de senaste åren steg för steg radikaliserats och monterat ner sina gränsdragningar högerut.

”SD har i dag, ett decennium efter partiets utfästelser om att dra en gräns mot högerextremism, en betydligt mer tillåtande inställning till högerextremism än då.”

Efter att SD släpptes in i värmen av M och KD finns inte längre några incitament för SD att upprätthålla en sådan rågång. Rapporteringen under valåret i allmänhet och valrörelsens sista veckor i synnerhet har gjort detta ännu tydligare.

 

SD uppvaktar extremhögern

Sättet SD förhåller sig till det högerextrema utbrytarpartiet Alternativ för Sverige, grundat av uteslutna sverigedemokrater, skiljer sig kraftigt från valet 2018. Då var Jimmie Åkesson noga med att påpeka att väljare som håller med Alternativ för Sverige bör rösta på dem i stället för på SD. Inför detta val har SD till stora delar övertagit AFS retorik om återvandring och SD-toppar tigger i sociala medier efter taktikröster från AFS-anhängare.

Under valåret har SD-kommunikatören Erik Dahlin hyllat flera kända högerextremister för deras arbete och uppmanat dem att stödja SD. ”Vi har inte råd att bråka på högerkanten” skrev Dahlin och slog fast att SD måste vara en ”bred kyrka”, en som tydligen även välkomnar kända rasideologer och antisemiter.

Den högerextrema mediesfär som det tidigare varit känsligt att dela länkar till gästas nu återkommande av SD:s topp-politiker som berömmer dem för deras påverkan på samhällsdebatten. I dag kunde Expo avslöja att den uppmärksammade intervju på sajten Samnytt som SD:s partisekreterare Richard Jomshof nyligen deltog i spelades in i en filmstudio som drivs av en förintelseförnekare och hängiven anhängare av Putins regim. Flera högerextrema sajter spelar in sin webb-tv i studion. 

 

Undergräver tilltron till det svenska valsystemet

I intervjun slog Jomshof fast att Sverige har "ett allmänt förekommande problem" med "oärliga politiker och valarbetare" som kommer att försöka sabotera och riskerar att påverka valresultatet.

När Jomshof och andra sverigedemokrater ifrågasätter det svenska valets legitimitet är de knappast först på bollen. 2017 framställde högerpopulistiska Nyheter idags chefredaktör Chang Frick ett val i Ryssland som mer transparent och ”raffinerat” än ett svenskt val och drog slutsatsen att det är ”ingen dum idé att bjuda in ryska valobservatörer inför riksdagsvalet nästa år”. Inför valet 2018 skrev Vavra Suk i Nya tider om ”omfattande valfusk” i Sverige och att det finns ”många beröringspunkter” mellan ett val i Zimbabwe, ett land som rankas som icke-fritt av Freedom house, och ett val i Sverige.

Likt Donald Trump lägger SD, i symbios med extremhögern, nu grunden för en propagandaoffensiv om ett ”stulet val” ifall SD och deras samarbetspartier förlorar valet.

 

Nazism, grov rasism och konspirationsteorier

Tidigare i veckan kunde Expo tillsammans med Expressen avslöja SD-politiker som sprider grov rasism och uppmaningar till folkmord . En del har varit medlemmar i den högerextrema organisationen Det fria Sverige medan andra funnits i miljön kring Nationalsocialistisk front och fortsatt stödja nazismen parallellt med SD-engagemanget.

Igår kunde Expo berätta om SD-kandidater som sprider konspirationsteorier om allt från 5G och kondensspår efter flygplan till myten om en judisk världskonspiration. En SD-politiker i Ronneby har skrivit på Facebook om ”den sionistiska konspirationen” som ”styr våra banker” och ”vill ta bort nationalstaterna”.

Sådana avslöjanden är vardagsmat när det gäller SD. Men, att SD det senaste året närmat sig de högerextrema medierna blir ett grönt ljus för gräsrötter och anhängare att de kan luta sig mot de Kreml-vänliga, konspiratoriska och rasistiska nyhetssajterna och Youtubekanalerna där sådan propaganda är vardagsmat.  Denna legitimering av högerextrem media och den i SD allt mer utbredda retoriken om ett befolkningsutbyte (extremhögerns mest centrala tankefigur) underblåser ytterligare radikalisering och gör att gränsen mellan den sverigedemokratiska rörelsen och extremhögern allt mer suddas ut.

Det är ett radikaliserat SD som går till val i morgon. Partierna på Jimmie Åkessons sida i politiken tror att SD kan tillfredsställas genom samarbete i sakfrågor. Samtidigt har det här valåret visat att SD:s råa retorik mot minoriteter och undergrävande av samhällsinstitutioner inte minskat när partiet kommit närmre makten. Snarare tvärt om.

Jonathan Leman är researcher på Expo.