Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under corona-pandemin framkom det att Sverigedemokraternas väljare var mest kritiska till vaccinet. Men även bland partiets företrädare sprids idéer som är hämtade från den konspirationsteoretiska miljön. Expo har tittat närmare på kandidater för SD som på sociala medier sprider rasism, myter och konspirationsteorier om allt från ett pågående folkmord till att vaccin, 5G och ”chemtrails” dödar.

Dolda makteliter

Ulla Bölja, 70, kandiderar till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Ronneby. Hon sitter i dag som ersättare i valnämnden och kyrkofullmäktige. På sociala medier ger hon uttryck för att den verkliga makten agerar i det dolda.

”Nästa gång ni går till val, så är det bra att känna till vad som händer bakom kulisserna”, skrev hon på sin Facebook-sida för ungefär ett år sedan.

Hon använder sig av begrepp som New World Order (NWO), globalister och ”den djupa staten” för att beskriva aktörerna som hon menar har en plan för en ny världsordning. Förra året skrev hon i ett inlägg på Facebook om att ”globalisterna” har en plan ”med världsherravälde” som mål, och tillägger ”samma planer, som Hitler och nazismen”.

När Expo kontaktar Ulla Bölja säger hon att hon inte vill medverka i någon intervju. Efter att ha fått ta del av några frågor vi vill ställa återkommer hon med ett svar via mejl. Några följdfrågor svarar hon dock inte på.

Folkmord på svenskar

– Vill bara säga att SD har ingen inblandning här. NWO knyter jag till globalisterna, som jag ser som en konspiration. Jag har aldrig nämnt sionistisk konspiration, då jag inte tycker det finns någon anledning, skriver hon i mejlet.

2017 skrev hon i en kommentar att: ”Den sionistiska konspirationen har ingenting att göra med judarna som folk. Jag uppfattar den som vill ta bort nationalstaterna och globalisera oss alla!!!”.

Kommentaren skrevs under ett inlägg som hon delat om den spridda högerextrema myten att det pågår ett folkmord på svenskar.

– Jag tror inte enbart att det gäller svenskar, utan mot hela världens befolkning, svarar hon till Expo.

I ett inlägg från förra sommaren utvecklar hon sitt resonemang om att migrationen är en del av en större plan.

”Det här ingår i planen för världsordning, ett globalistiskt styre. Med ett världsherravälde , där det inte får finns några självständiga nationalstater …”

LÄS MER: Folkmordet har blivit ett mantra

Hon delar även annat högerextremt material, bland annat från den rasideologiska föreningen Det fria Sverige.

Vaccin dödar

Men det är inte bara migrationen som Ulla Bölja anser vara ett hot och en del av en konspiration. Under coronapandemin har hon skrivit flera inlägg om åtgärder mot pandemin och vaccinationsprogrammen. Hon menar att regeringen begår brott mot mänskliga rättigheter och kallar informationen om vaccin för ”skrämselpropaganda”.

November 2021 skriver hon: ”Jag blir mer övertygad för varje dag att vi är grundlurade, vaxxet rena döden!!!!”.

Hon ger även uttryck för en oro rörande ”chemtrials”, det vill säga konspirationsteorin att de vita spår som kan ses på himlen efter vissa flygplan skulle vara giftiga ämnen som i hemlighet sprids ut.

– Det tog tid innan jag kunde se det, inte förrän jag blev pensionär, fick tid att titta upp mot himlen, kolla på flygplanens utsläpp, skriver hon till Expo.

Hon tillägger:

– De som inte ligger kvar i luften utan mattas av och försvinner ganska omgående. Andra flygplans försvinner inte utan stannar kvar och brer ut, blir kvar länge. Jag har även sett att de flyger kors och tvärs, lämnar sådan spår efter sig. Då är det inte utan att jag blir konfunderad och undrar vad som pågår.

LÄS MER: Konspirationsteorier i tider av kris

Kallar sig vaken

Ulla Bölja och många andra inom den konspirationstroende miljön återkommer till att de ser sig själva som ”vakna”, till skillnad mot dem som de anser vara en del av den stora sovande massan. De som beskriver sig som vakna menar att de genomskådat konspirationerna och aktörerna som ligger bakom.

Ulla Bölja ser sig som en del av vaken-rörelsen, och menar att det är ett engagemang som hon driver vid sidan av SD.

– Långt ifrån alla SD medlemmar har en aning om det här eller delar min syn, behöver de inte heller. Utan här är det vakengrupperna, som delar och jobbar med att vi ska öppna våra ögon, skriver hon.

Judisk konspiration

En annan kandidat som delar inlägg om folkmord mot vita, antivaccin och ”chemtrails” är Tini van der Poll Andersson, 76. Hon sitter i kommunfullmäktige och i bildningsnämnden i Motala för Sverigedemokraterna och ingår också i den lokala partistyrelsen. Hon kandiderar i årets val till kommunfullmäktige. 

Tini van der Poll Andersson har en historik när det gäller delningar med rasideologiskt och antisemitiskt innehåll.

2015 delade hon ett inlägg från den grovt antisemitiska sajten Blueshift med rubriken ”Israel bekräftar existensen av ZOG”. ZOG står för ”Zionist Occupation Government” och syftar på att en påstådd judisk konspiration kontrollerar samhället. 

Året därpå skrev hon ”planen för hela den ’vita’ världen!” och delade ett inlägg från samma sajt med rubriken ”Folkmordet på Europa”.

2019 uppmanade hon sina vänner på Facebook att skriva under ett upprop från den rasideologiska föreningen Det fria Sverige och har delat ett stort antal länkar till föreningens föregångare Motgift.

2020 delade hon instämmande om en blogg där folkgrupper med ursprung i Afrika och Mellanöstern pekades ut som ”invasiva arter”.

”Falsk pandemi”

Hon ger uttryck för att ”Covid-19 är en falsk pandemi”. Hon delade i november 2020 i den slutna facebookgruppen "SD Gruppen! Sverigedemokraterna för vår och våra barns framtid!” ett inlägg med budskapet att ”inget du hör i mainsteammedia om Covid-19 är sant". Gruppen är sluten och har drygt 5000 medlemmar.

Samma år delade Tini van der Poll Andersson, med uppmaningen ”protestera innan vi alla blir försökskaniner!”, en video från en demonstration mot 5G som anordnats året innan. Videon har rubriken ”5G dödar allt, långsamt och plågsamt”. Konspirationsteorier om 5G bygger på en rädsla för strålning från mobilnät.

Hon delar också mängder av inlägg med antivaccin-budskap från olika konspirationssajter.

Tini van der Poll Andersson sprider återkommande konspirationsteorin om chemtrails. I mars 2015 skrev hon att det är ”dags att ställa regeringen mot väggen” och anklagade regeringen för att ägna sig åt ”förgiftning och utrotning av allt levande”.

2020 delade hon en film om konspirationsteorin ”The Great Reset”, en konspirationsteori som spred sig som en löpeld under pandemin och som menar att World Economic Forum i det dolda har påbörjat arbetet för en ny världsordning.

Expo har sökt Tini van der Poll Andersson som inte har återkommit.

”Zionistiska intressen”

Precis som partikollegorna ovan sprider, Gunilla Wassenius, 63, som kandiderar för SD till kommunfullmäktige i Vårgårda idéer om att det pågår ett folkmord på etniska svenskar i Sverige:

2017 delade Wassenius en uppmaning till att skriva på ett upprop mot ett påstått folkmord på vita i Sverige. Uppropet spreds av en konspirationsteoretisk sajt som är vänligt sinnad till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

I uppropet står bland annat att statsförvaltningen ”infiltrerats av zionistiska intressen som möjliggör och driver folkmordet” och att massmedia är ”kontrollerad av zionistiska intressen”.

Wassenius finns med bland undertecknarna av uppropet.

När Expo når Gunilla Wassenius säger hon att hennes åsikter om ett pågående folkmord är något som hon står för.

– Ja, det står jag för.

Vad innebär det?

– Men nu tycker jag att vi lägger ned detta. För jag har ingen anledning att svara på sådana frågor. Du har fått reda på vad du behövde få reda på.

Du vill inte kommentera vem du anser ligger bakom det här folkmordet?

– Varför skulle jag göra det? Du har redan din version bestämd där.

Jag vill gärna höra vad du säger.

– Ja, men du behöver inte höra vad jag säger. För jag behöver inte svar på dessa frågor överhuvudtaget, säger Gunilla Wassenius.

I en lång rad inlägg sprider Wassenius även vaccinkritiska budskap, bland annat från konspirationssajten Vaken. I januari i år delade hon till exempel att inlägg om covid-vaccinets påstådda dödlighet. Samma månad spred hon ett inlägg om att: ”Bebisar dör nu på löpande band och sanningen tystas”.

N-ordet

I flera inlägg ger Gunilla Wassenius uttryck för att hon vill kunna använda det kränkande och rasistiska uttrycket ”neger”. 2019 skrev hon: ”Varför blir man avstängd från Facebook om man skriver negerboll?”.

– Det är väl ingen konstig fråga. Jag är så pass gammal att jag har ätit negerbollar sedan jag var liten, alltså i över 50 år. Är det konstigt att jag tycker det är konstigt?, säger Gunilla Wassenius till Expo.

Du skriver även att man inte får säga n-ordet och tillägger ”men om det är en mörkhyad person, hur beskriver jag den då?”. Vad menar du?

– Jag anser att … Jag kan säga så här, för att du inte ska vända det, att när jag var liten så var neger en som kom från Afrika och det var inget konstigt med det överhuvudtaget.

Men om det uppfattas som kränkande, så är det ändå viktigt för dig att använda ordet?

– Jag brukar inte använda det. Men ingen ska ta det ifrån mig. Det tillhör väl vår lag. Det har tagits ett domslut på att det inte är fult, det är inte fel att säga så. Sedan att jag använder det ordet väldigt sällan har väl ingen betydelse.

Vad är det för domslut du syftar på?

– Det finns domslut på det. Domstolsbeslut att det är inte fel att säga neger, att det inte är olagligt.

Efter en stund avslutar Gunilla Wassenius samtalet.

Valboskap

Yvonne Råbratt, som kandiderar för SD till kommunfullmäktige i Åmål, sprider i inlägg på Facebook den högerextrema myten om ett pågående befolkningsutbyte, föreställningen om att vita snart är i minoritet och att det är en utvecklingen som måste stoppas innan det är för sent.

Mytpodden:

Hon sprider även inlägg om en ”global maktelit”. I ett inlägg från tidigare i år om det ”globala nätverkets förgreningar” skriver hon:

”Och någon inbillar sig att det är politikerna vi väljer som styr någonting!!!!”

I flera inlägg de senaste åren återkommer Yvonne Råbratt till konspirationsidén om att regeringens migrationspolitisk beror på att de vill ha hit ”valboskap”.

En artikel hon delar 2020 om afghaner som kommer till Sverige kommenterar hon med: ”Ännu en hög med nya valboskap till Löfven?”. I ett annat inlägg från samma år skriver hon: ”Lite tragikomiskt när Löfven efterlyser folkvett. Var har hans eget folkvett befunnit sig under hans mandatperioder?? Och vilket folkvett kräver han av sin nya valboskap, migranterna??”.

När Expo når Yvonne Råbratt säger hon att hon inte kan prata för stunden och ber oss ringa senare. Efter det gör hon sig oanträffbar och svarar vare sig i telefon eller på sms.

”Virusbluffen”

Harry Lindvall,75, kandiderar för SD till Älvsbyns kommunfullmäktige. Han har tidigare haft uppdrag för partiet. 2019 valdes han till ordförande för SD-Älvsbyn och satt som ersättare i en beredning för nytt särskilt boende.

Han delar konspirationsteorier om coronapandemin, som till exempel en film med rubriken ”Virusbluffen”. Lindvall kommenterar delningen med ”Sanningen om vaccinering i USA”. Polisingripanden mot de så kallade coronaprotesterna ses som ett bevis för att vi inte längre har någon yttrandefrihet.

Han sprider även konspirationsteorier om vilka som anses ligga bakom pandemin och krafter och grupper som styr i det dolda, bland annat videon ”Makthavarna du aldrig valde”. Bakom videon står den tidigare Svenska motståndsrörelse-aktivisten Jonas Nilsson och hans Palaestra media, som är en central, svensk aktör i att producera högerextrem och konspirationsteoretisk propaganda.

I andra inlägg ifrågasätter han det amerikanska presidentvalet och menar att det var valfusk.

Biologiska vapen

Den ryska progandan efter invasionen av Ukraina har fått stor spridning bland högerextremister och inom den konspirationsteoretiska miljön. En del av den ryska desinformationen rörde biologiska vapen i Ukraina.

När Expo tidigare i år kunde avslöja att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Richthoff, som satt i riksdagens försvarsutskott, spridit myten så slutade det med att han lämnade partiet.

En som sprider samma desinformation är Harry Lindvall. I mars, bara dagar innan det står klart att Richthoff lämnar SD, skriver han:

”Det står nu klart efter erkännanden i senatens utrikesutskott i USA, att biologiska vapen som ägs, utvecklas och finns i Ukraina!!!!”.

LÄS MER: Alternativmedier sprider Kremls lögner

Men det är inte bara i Ukraina som det ska finnas biologiska vapen, tycks Harry Lindvall mena. I ett inlägg som han kommenterar med ”Du som är intresserad av hur covid-smittan blev till” länkas det ett utspel om att även covid-19 är att se som ett biologiskt vapen.

I andra inlägg sprider han material om att 5G är livsfarligt.

När Expo når Harry Lindvall säger han kort att han är upptagen. 

– Det är ingen idé att du ringer, säger han och lägger på.