Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– När också valet avgörs på marginalen, ja, då kan den sortens valsabotage eller vad man nu ska kalla det… det är klart att det kan avgöra.

Det var i en intervju med den SD-vänliga sajten Samnytt som Sverigedemokraternas partisekreterare på frågan om valfusk uttryckte att ”oärliga människor” skulle kunna spela en avgörande roll i valresultatet, något tidningen Syre var först att rapportera om.

I en kritiserad intervju med SD-vänliga sajten Samnytt sa Richard Jomshof att valet 2022 kan avgöras av valfusk.
På bilderna framgår att intervjun spelas in i den höger extremt kopplade, före detta SD-tjänstemannens tv-studio. Foto: Faksimil Youtube/Expo

Intervjun är en timme och tjugo minuter lång och i den avhandlar Jomshof tillsammans med den tidigare partikollega Kent Ekeroth vaccinpass, Sveriges EU-medlemskap, ”den djupa staten” och SD:s fokus i valrörelsen.

Partisekreteraren berättar också om hur partiet kämpar för att normaliseras.

– Problemet är att väldigt många rörliga väljare inte litar på oss. Det finns till och med de som tror att vi är nazister, att vi är extremister.

Lyssna på Studio Expo:

Studion drivs av förintelseförnekare

Expo kan nu avslöja att studion Richard Jomshof låter sig intervjuas i har byggts och drivs av en sedan tidigare SD-tjänsteman som länge har haft ett nära samarbete med samnytts VD Kent Ekeroth. Tjänstemannen stängdes av från Sverigedemokraterna efter att han avslöjats ha kopplingar till den högerextrema miljön.

Mannen har en lång historia som bakgrundsperson i den högerextrema mediesfären och har efter att han uteslöts ur Sverigedemokraterna spridit öppen och grov antisemitism, bland annat på den ryska medieplattformen VK.

2017 skriver han att en ”judisk maffia styr i princip hela det finansiella systemet och alla medier i väst”. Han skriver också flera inlägg där han gör gällande att det är ett påhitt att sex miljoner judar mördades under Förintelsen. Han delar också innehåll där Förintelsen tas i försvar och där det hävdas att det fanns laglig grund för att skicka judar till koncentrationsläger.

Den före detta SD-medarbetaren har efter sin tid i partiet delat grovt antisemitiskt innehåll på sociala medier – nu driver han tv-studion som utgör en viktig del av extremhögerns mediala infrastruktur.
Den före detta SD-medarbetaren har efter sin tid i partiet delat grovt antisemitiskt innehåll på sociala medier – nu driver han
tv-studion som utgör en viktig del av extremhögerns mediala infrastruktur. Foto: Faksimil/Kollage/Expo

Samma år delar han också en intervju med den nazityska generalen Otto Ernst Remer som under efterkrigstiden uppmärksammats för sitt fortsatta propagerande för nazism och förnekande av Förintelsen.

På Facebook har mannen hyllat Vladimir Putin som ”en stor statsman” och skrivit att den ryska statskontrollerade kanalen RT ”är den enda kanal som beskriver verkligheten”.

Richard Jomshof tillträdde som partisekreterare för Sverigedemokraterna i januari 2015 och var högst ansvarig för organisationsfrågor vid tidpunkten för SD-tjänstemannens uteslutning.

Fungerar som nav för extrema alternativmedier

Sedan ett drygt år tillbaka driver mannen en studio, belägen utanför Stockholm, som fungerar som en samlingspunkt för flera högerextrema alternativmedier som verkar inom samma sfär. Medierna har gemensamt att de sprider pro-ryska narrativ och framställer högerextrema partier och organisationer i positiv dager.

Läs mer: Nya partikopplingar hos alternativmedierna

Exakt24, en systersajt till den högerextrema tidningen Nya Tider, använder återkommande studion för sina videos. Likaså högerextrema Perspektiv-tv, som också har täta kopplingar till Nya Tider.

Bär hatbrotts-medalj under intervju

En som intervjuas av Perspektiv-tv i studion är den högerextrema profilen, författaren och AFS-medlemmen Arne Weinz. 2022 dömdes han för sex fall av hets mot folkgrupp efter inlägg i sociala medier.I delningarna pekar han ut muslimer och invandrare som terrorister och kriminella – samt att de företräder en ”pervers våldsideologi”. 

Weinz har tidigare förespråkat folkmord på muslimer och framställt judar som ett problem och en maktfaktor som kontrollerar stora delar av medierna och som driver på den muslimska invandringen.

Under intervjun i Perspektiv-TV bär Arne Weinz den högerextrema så kallade HMF-medaljen. Den delas ut till personer som dömts för brottet hets mot folkgrupp. Enligt initiativtagaren själv för att ”brottet hets mot folkgrupp inte längre ska vara stigmatiserande och tappa i respekt”.

Conny Andersson (uppe t.v.) deltog i Frihetsrörelsens coronakonspiratoriska protester under pandemin. Roger Richthoff (nere t.v.) lämnade SD efter att ha delat rysk propaganda. Arne Weinz (t.h.) dömdes 2022 för hets mot folkgrupp i sex fall.
Arne Weinz (t.h.) bär under intervjun i studion den högerextrema HMF-medaljen. Conny Andersson (uppe t.v.) talade under Frihetsrörelsens coronakonspiratoriska protester under pandemin. Roger Richthoff (nere t.v.) lämnade SD efter att ha delat rysk propaganda. Samtliga i samma studio som Richard Jomshof intervjuas i. Foto: Faksimil/Expo

Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiska talesperson Roger Richthoff avhandlade försvarspolitik i Perspektiv-tv strax efter Rysslands invasion av Ukraina. Richthoff avslöjades senare av Expo med att sprida en film som tackade Ryssland för invasionen av Ukraina. Efter avslöjandet hoppade Richthoff av sina uppdrag för Sverigedemokraterna. I dag står han istället Alternativ för Sverige nära.

Jomshof: ”har ingen koll”

Expo når Richard Jomshof via mejl. Han svarar inte på om han anser det vara lämpligt att han befinner sig i ett sammanhang där han beblandar sig med förintelseförnekare och högerextrema alternativmedier.

Trots att han var partisekreterare när studioägaren sparkades från sitt tjänstemannauppdrag för SD skriver Jomshof att han inte vet i vilken studio han varit i.

”Jag har valt att ställa upp på en intervju med Kent Ekeroth och Samhällsnytt, en av många intervjuer denna valrörelse. Jag har ingen koll på vilken studio de använder. Detsamma gäller alla andra studior jag har besökt både innan och under denna valrörelse", skriver Richard Jomhof i sitt mejlsvar till Expo.