Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vi upprepar oss. Vi måste upprepa oss. För Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Samtidigt som moderater och kristdemokrater lägger resurser på att utbilda sin nya samarbetspartner inför det hägrande maktskiftet i Rosenbad så är Sverigedemokraterna i stort samma parti som det alltid har varit.

De närmast partitoppen och maktens centrum är vid det här laget mer välstrukna och taktkänsliga. Men det är i de kommunala församlingarna och partiavdelningarna som det syns som tydligast vilka åsikter och vilken världsbild som genomsyrar det sverigedemokratiska projektet. Partiet har utan jämförelse i svensk politik det största problemet med rasism och konspirationstänkande bland sina företrädare.

Sverigedemokraterna utgör en stark dragningskraft på personer som organiserat sig i eller sympatiserat med den svenska extremhögern. Lockelsen ligger i partiets historia och framväxt ur den svenska fascismen och i SD:s radikala och hårdföra politik mot invandring, invandrade och mot det liberala och inkluderande samhällsbygget som historiskt varit Sveriges signum.

Gång på gång kan Expo och andra medier som granskar partiet berätta om grov rasism, näthat och både tidigare och nuvarande samröre med den organiserade vit makt-miljön. Det som framkommer i Expo och Expressens senaste samarbete är ett talande exempel, vår nyhet från tidigare i veckan om SD Järfällas toppnamn ett annat.

SD byter företrädare som andra byter tandborstar i samma takt som rasismen avslöjas. Ut med den gamla in med en ny.

Det är lätt att bli blasé. Vi förväntar oss inte mer av SD och granskningarna bekräftar det vi redan tror oss veta. Det ligger en stor fara i det.

Om vi inte reagerar på att vi har politiska företrädare som önskar livet ur sina medmänniskor. Om vi inte ser problemet i att ha politiska företrädare som varit och fortfarande är organiserade i rörelser och föreningar som förespråkar ett etniskt separatistiskt Sverige eller som sprider öppet hat mot politiska meningsmotståndare. Om vi inte avkräver svar från partierna de företräder – var hamnar vi då?

Samma dag som Expo och Expressens avslöjande sträcker Åkesson fram handen till Märta Stenevi. Kan hon ta i hand på att Miljöpartiet ska sluta kalla SD för nazister?

Jimmie Åkessons utsträckta hand mot Märta Stenevi är en del av partiets PR-strategi. Alla minns såklart ”vem är brun”-utspelet som Åkesson i valrörelsens början riktade mot Per Bolund.

En rimlig motfråga skulle vara om Åkesson kan ta i hand på att partiet inte har några problem med nazism?

För den som känner sig osäker på svaret kan jag rekommendera att läsa vår granskning:

Del 1. SD-kandidater: Hyllar nazister och vill utrota muslimer
Del 2. Här är SD-kandidaterna som dolt sin nazistbakgrund

Anna Fröjd är chefredaktör på Expo.