Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

28-åringen har en lång bakgrund inom den nazistiska rörelsen i Norden. Han är också en av de personer som står bakom ett av Europas största vit makt-bolag. Åklagaren i Frankfurt am Main misstänker att mannen är en del av ett nätverk som spridit nazistisk musik till Tysland. Från tysk sida har åklagaren begärt rättslig hjälp och även lämnat in en ansökan om utlämning av 28-åringen. Justitiekanslern (JK) har dock i båda fallen gjort bedömningen att Sverige inte kan bistå Tyskland i detta. JK anger de svenska tryck- och yttrandefrihetslagarna som skäl till att 28-åringen inte bör utlämnas

Åklagarmyndigeheten i Frankfurt am Main har även begärt hjälp av Danmark och Finland i ärendet. Dansk domstol har meddelat att den tyska medborgaren Stephan Günther och dansken Flemming Christiansen ska utlämnas till Tyskland. I Finland har polisen genomfört husrannsaken och förhört tre personer.
 

Läs mer i Expo 4-2008, ute 21 november, granskas de misstänkta personerna och bolaget bakom spridningen av nazistisk material till Tyskland.