Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har länge pågått konflikter i inom DDL. I januari splittrades organisationen. EDL valde att stödja utbrytargruppen, men utrensningarna tycks fortsätta även i den gruppen. För ett par veckor sedan gjorde EDL sig av med utbrytargruppens dåvarande talespersonen Kasper Mortensen efter att han häktats för att ha misshandlat en vakt. Philip Traulsen som har en bakgrund i nazistiska och högerextrema grupperingar ersatte Mortensen som talesperson för DDL.

Nu har Traulsen anklagats för att ha försökt locka till sig demonstranter på nazistforum. DDL och EDL har dementerat anklagelserna, men på den officiella listan över talare vid demonstrationen saknas Traulsen. Istället ska Freja Lindgren inleda demonstrationen för DDL:s räkning. Om anledningen till att Philip Traulsen inte tillåts representera DDL vid demonstrationen beror på nazistanklagelserna har Expo.se inte fått bekräftat.

Demonstrationen i Århus är ett försök av English Defence League att bilda vad de kallar European Defence League. Manifestationen har planerats under en längre tid.

Talare från flera europiska systerorganisationer ska medverka vid demonstrationen, bland dem Isak Nygren som representerar Swedish Defence League. Även representanter från Stop islamisation of Europe kommer att närvara.

På hemmaplan har EDL:s ledare Stephen Lennon meddelat att organisationen ska lansera ett "antislamistiskt" parti i maj vid en demonstration i Luton. Partiet ska heta Freedom Party (Frihetspartiet).