Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fem personer mellan 19 och 30 år dömdes på fredagen vid Göteborgs tingsrätt för sin delaktighet i händelsen natten till den 21 juni 2008 då ett nedlagt och ockuperat stationshus i Agnesberg utanför Göteborg attackerades. Tre av dem dömdes till fängelse mellan tre och ett halvt år och sex år för mordbrand och misshandel. De dömdes även för en misshandel som skett tidigare samma natt. De andra två dömdes för medhjälp till misshandel och en av dem även för medhjälp till mordbrand.

De dömda hade firat midsommar tillsammans och åkte gemensamt med bil från festen vid tre tiden på natten. Gruppen bestod av fyra män och en kvinna. Förutom kvinnan, som körde bilen, ska samtliga ha varit berusade. Efter vägen stannade bilen vid en busskur där en ensam man stod och väntade. Tre män 20, 23 och en 30 år klev då ut ur bilen och misshandlade mannen med sparkar och slag. Den väntande mannen är punkare och enligt domen uppfattades han av gärningsmännen som en "meningsmotståndare".

"Piska rödingar"

Efter misshandeln beslutade gänget sig för att de skulle åka till det ockuperade stationshuset i Agnesberg för att "ställa till med jäkelskap" och "piska rödingar". På vägen stannade gruppen vid en bensinmack och fyllde en flaska med bensin. De beväpnade sig även med ett bollträ, kulhammare, trädgren och sten. På plats slog de sönder ett fönster med bollträt och kastade in bensinbomben. I rummet låg tre personer och sov, en av dem ådrog sig brännskador. Ytterligare ett 20-tal personer fanns vid tillfället i eller runt huset. Efter attacken gick delar av de dömda in i huset och misshandlade ett antal personer.

En tid efter att gruppen lämnat stationshuset stoppades deras bil av polisen som grep samtliga förutom 23-åringen, som då redan blivit körd hem. Han greps senare samma dag.

Högerextrema åsikter

30-åringen var i slutet av 1990-talet aktiv i Nationalsocialistisk front. De dömda förnekar att de har högerextrema åsikter i dag, men tillger att de lyssnar på vit makt-musik, vilket de även gjorde denna kväll. Tingrätten anser dock att det är "utrett att såväl [23-åringen] som [30-åringen] (som bland annat uppgett att han i sina yngre år var s.k. skinnskalle) har haft och sannolikt fortfarande har åsikter som åtminstone i vissa kretsar skulle anses som mer eller mindre högerextrema samt att de lindrigt uttryckt inte har mycket till övers för olika mer eller mindre enligt dem extrema vänsteranhängare, såsom till exempel olika AFA-grupper, punkare eller liknade grupperingar."

23-åringen dömdes dessutom för fem fall av misshandel av sin kvinnliga sambo och 20-åringen dömdes även för bilbältesförseelse.