Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av mars skulle tre föreläsare tala för Tryckfrihetssällskapet under temat Genusforskning på universiteten - vetenskap eller vansinne. De som skulle tala var chefen för Timbro medieinstitut Roland Poirier Martinsson, debattören, bloggaren och författaren Pär Ström och Tanja Bergqvist som bland annat skriver krönikor för Axess.

Samtliga har hoppat av. Roland Poirier Martinsson lämnade återbud efter att han gjort research om Tryckfrihetssällskapet.

– Jag såg direkt att det var ett sammanhang som jag står i direkt motsats till, säger Martinsson.

Efter Martinssons avhopp har även Pär Ström och Tanja Bergqvist meddelat att de inte tänker delta:

"Det förekommer främlingsfientliga värderingar som jag inte delar och inte vill förknippas med.", skriver Pär Ström på sin blogg.

Tanja Bergkvist meddelade att hon inte tänker delta på grund av att de andra två föreläsarna lämnat återbud.

Tryckfrihetssällskapet är en nystartad förening som startade i februari. Föreningen säger sig vilja värna om yttrandefriheten. På sin hemsida beskriver de islam som det största hotet mot yttrandefriheten och deras facebooksida har blivit en samlingsplats för högerextremister.

Ordföranden Ingrid Carlqvist skriver på föreningens hemsida att föreläsningen ställs in på grund av "den hetsjakt som råder på oliktänkande i samhället". Hon menar att "skräcken för att bli utstött ur etablissemangets famn, gjorde att två av de tre föreläsarna hoppade av".

Det är en förklaring som Roland Poirier Martinsson bestämt dementerar.

– Jag har inte blivit pressad eller utsatt för några påtryckningar. Jag gjorde misstaget att inte kolla upp vad det var för sällskap, säger han.