Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Flen är inte så stort och man kan känna sig utsatt när man tar debatten mot rasism. Men egentligen är vi en stor majoritet som ogillar rasism, säger Alexandra Björk som är en av dem som delar ut bullar i centrala Flen.

 alexandra bjork Alexandra Björk (Foto: David Lagerlöf)

Flen mot främlingsfientlighet började organiseras i början av året. Men fröet till gruppen såddes förra året. När Sverigedemokraternas dåvarande lokala ordförande i en diskussionsgrupp spydde ut rasism möttes han av kritik. Han gick då till personangrepp mot de som opponerade sig. Ordföranden kallade bland annat invandrare för "subtila våldtäktsmän". Flera Flenbor reagerade på hans uttalanden.

– Jag blev bland annat kallad för talibanspöke och miffo när jag motsatte mig det han skrev, säger Björk.

De starka reaktionerna mot den lokala ordföranden ledde till slut till att han uteslöts ur Sverigedemokraterna och att antirasisterna fick kontroll över Facebookgruppen.

– I gruppen märkte man att man inte var ensam och vi ställde oss frågan vad ska vi göra nu? Vi ville göra mer, säger Therese Andersson, som även hon är med och organiserar den antirasistiska kanelbulleutdelningen.

Initiativet till Flen mot främlingsfientlighet togs. Ett syfte med gruppen är att stötta varandra i kampen mot rasism. Uppemot 190 personer stöder gruppen på Facebook. Ett 30-tal är aktiva i att anordna aktiviteter.

I Flen utsattes moskén för skadegörelser bland annat i form av klottrade hakkors även fläskkött har kastats mot den.

– Det var hatet som de fick se och möttes av, säger Björk.

Flen mot främlingsfientlighet ville visa en annan del av orten. De samlade in 120 namnunderskrifter till stöd för moskén och mot rasismen som drabbat den. Brevet har nu hängts upp inne i moskén.

– Det jag skulle vilja göra är att anordna gemensamma aktiviteter för ensamkommande flyktingbarn. Anordna fotbollsturneringar och använda ungdomshusen som naturliga mötesplatser, säger Therese Andersson om sina framtidsvisioner.

På fredagen bjuder Flen mot främlingsfientlighet alltså Flenborna på bullar och ett antirasistiskt flygblad där man kan läsa:

"Flen ska vara en plats där alla får plats men inte rasismen. Därför uppmanar vi dig att engagera dig för ett samhälle där människor kan leva tillsammans på lika villkor. Vi har bestämt oss. Vi vill skapa mötesplatser och ställa upp för de som behöver hjälp. Ingen ska behöva känna sig utanför."

Kanelbullens dag
Runt om i landet pågår likande initiativ. Expo Idag kommer under dagen även att rapportera från vad som händer på andra orter.

Ämnen i artikeln