Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenska Motståndsrörelsen samlades på lördagen i Trollhättan för en demonstration där en av ledarna, Magnus Söderman, skulle hålla ett anförande. Talet hade samma tema som vid demonstrationen i Göteborg för två veckor sedan. Han talade även då under parollen ”Mångkulturen och hotet mot Sverige”.

Demonstrationen samlade ett 50-tal nazister. Det var inte bara medlemmar ur Svenska Motståndsrörelsen och deras ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Flera av dem som deltog i mötet är anslutna till Nationalsocialistisk Front.

SMR har valt ut mycket centrala stadsdelar när de annonserat om offentliga möten de senaste två gångerna. I Göteborg skulle de hålla till på Järntorget. Slutdestination blev dock Första långgatan den gången. På lördagen skulle de hålla möte i Maria Alberts park i centrala Trollhättan. Polisen förklarade för rörelsens representanter att det inte kunde komma på tal.

- De hade inte ansökt om tillstånd för att demonstrera i Trollhättan. Vi valde därför att hänvisa dem till en annan plats än den de ville genomföra sin demonstration på. Det ville de inte gå med på, säger Poliskommisarie Peter Jigström till expo.se.

Svenska Motståndsrörelsen hade gått ut offentligt med platsen som de skulle demonstrera på. Polisen ville att de skulle genomföra demonstrationen vid Nils Erikssongymnasiet som också ligger i centrala Trollhättan, men SMR stod fast vid att de skulle demonstrera vid Maria Alberts park.

- Då förklarade vi för dem vilka konsekvenser det kunde få. Med risk för ordningsstörningar så bedömde vi Maria Alberts park som en mycket svårbevakad plats, säger Peter Jigström.

Nazisterna valde då att packa ihop och lämna staden. I detta läge uppstod det förvirring inom polisen. Ingen visste under en tid vad som skulle ske. Efter en timme stod det dock klart att de åkt till Vänersborg där de planerade att genomföra mötet. På plats i Vänersborg fanns ett drygt 100-tal motdemonstranter enligt polisen. När mötet till slut inleddes så gjorde militanta antifascister flera attacker mot den nazistiska demonstrationen. Polisen kunde dock avstyra allt utan några större problem.

Hur många poliser som var i tjänst vill polisen i Trollhättan inte berätta. Klart är att poliser från hela Västra Götaland hade mobiliserats. En speciell stab hade också inrättats i Trollhättan. Staben har inte fått några uppgifter om gripanden under lördagseftermiddagen. Efter att SMR avslutat sitt möte så körde polisen iväg dem med inhyrda bussar.

- Nazisterna är misstänkta för brott mot ordningslagen och vi har goda förhoppningar om att kunna få tag på den ansvarige för demonstrationen, avslutar Peter Jigström.

Senare förde polisen in arrangören Stefan Jacobsson och talaren Magnus Söderman för förhör. De släpptes senare.

Richard Slätt
Daniel Olsson