Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den tyska hertiginnan Beatrix Amelie Ehrengard Eilika von Storch är formellt vice ordförande i det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som svarade för en jordskredsseger i de tre tyska delstatsvalen den 13 mars.

Partiordföranden heter Frauke Petry men bakom kulisserna härskar den 45-åriga juristen Beatrix von Storch. Hon har kallats för nazist av sina meningsmotståndare och har onekligen ett sådant påbrå.

Morfar – Tredje rikets sista regeringschef

Hennes farfar, den siste storhertigen Nikolaus von Oldenburg, var aktiv medlem i nazistpartiet. Hennes morfar, Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk, var formellt aldrig fullvärdig medlem i nazistpartiet NSDAP men var Hitlers finansminister och i krigets absoluta slutskede tredje rikets siste regeringschef under 21 dagar i maj 1945. Greven dömdes som krigsförbrytare 1949 men släpptes i en amnesti två år senare.

Beatrix von Storch gav sig in i partipolitiken i mitten på 1990-talet, först som medlem i liberala FDP men 2013 gick hon med i nybildade AfD. Året därpå tog hon plats i Europaparlamentet. I januari i år befäste hon sin starka position i partiet genom att väljas till partichef i huvudstaden Berlin.

Manliga flyktingar ska tvingas tillbaka till kriget

Det främlingsfientliga AfD har i henne fått en extrem företrädare i frågor som rör invandring, islam och en närmare relation till Ryssland. Själv kallar hon sig för liberal-konservativ och patriotisk.

Partiet betraktar Ryssland som en legitim medspelare och viktig partner i Mellanöstern. Men AfD är motståndare till tyskt militärt ingripande mot IS. Man kräver däremot att manliga syriska flyktingar ska förpliktigas att återvända och slåss i sitt hemland.
Alternativ för Tyskland anser också att EU ska upphöra med alla sanktioner mot Ryssland och partiet är starkt kritiskt till antirysk politik i Europa.

Vill skjuta flyktingar vid gränsen

Men det är framför allt partiets utspel i flyktingkrisen som vållar debatt. När partiordföranden Frauke Petry i vintras gick ut och hävdade att tysk polis mycket väl kunde skjuta migranter som tagit sig in illegalt i Tyskland tvingades hon till snabb reträtt eftersom hennes uttalande möttes med kraftiga protester, inte minst från polisfacket.

Men Beatrix von Storch stod på sig. Hon backade bara ett halvt steg och sa att polisen visserligen inte borde skjuta på flyktingbarnen. Men att ta livet av deras mammor som smög över gränsen var helt ok, ansåg hon, bara polisen först sköt ett varningsskott. När kritiken fortsatte påstod hon att hon slirat på datortangenterna.

Mot abort och kondomer

Hertiginnan är emot samkönade äktenskap och mot all form av abort. Hon fördömer bruket av kondomer, även om de förhindrar oönskade graviditeter och sexuellt överförda sjukdomar, och hon propagerar för en offentlig kampanj för sexuell avhållsamhet.

I vintras försökte hon stoppa en teaterföreställning i Berlin där hon och en partivän framställdes som zombier bredvid bilder på Anders Behring Breivik och NSU-ledaren Beate Zschäpe (nazisten som står åtalad för bland annat 10 mord). En domare godkände dock föreställningen som fick oväntad publicitet.

Militant antikommunist, reaktionär, nazist, högerkonservativ – Beatrix von Storch väcker starka känslor var hon drar fram.
Den kända TV-moderatorn, Anne Will, som flera gånger haft uppskattade timslånga samtal med Angela Merkel i studion inför rekordpublik, har fått uppleva hur AfD-politikern fullkomligt spårat ur framför kameran.

Merkel kommer att tvingas i exil

Tyskland är en bananrepublik, flyktingarna som väller in i landet är inga riktiga flyktingar utan lycksökare och Angela Merkel, som ruinerat landet, kommer att tvingas gå i exil i Chile, har Beatrix von Storch hävdat i studion. Hennes parti AfD har kommit för att rädda landet.

Hennes många fiender letar förstås efter lik i garderoben. Det glunkas om manipulation när hon valdes till partichef i Berlin; det saknades ansenliga belopp i hennes och makens propagandaorganisation "Zivilen Koalition". Hennes privata Facebook-konto stängdes ner när hon använde det till partipropaganda. Hennes politiska retorik balanserar ofta på gränsen till det tillåtna.

Den 4 september går väljarna i Mecklenburg-Vorpommern (i forna DDR) till valurnorna och den 18 september är det val i Berlin. Segerrusiga Alternativ för Tyskland räknar med stora framgångar även i höst.